CHP Konya Milletvekili Kart'tan Cemaat İle İlgili Açıklama
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de temel hak özgürlükler, demokrasi, anayasa yapımı, dershaneler olayı gibi tüm önemli konuların tartışılmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi çıkarları el verdiğince mümkün olduğunu savunarak, "Başbakan’ın iznine ve icazetine tabidir. İzin verdiği kadar bu konular konuşabilir, tartışabilir. Seçimi kaybetmemek için her türlü hileye, yol ve yönteme başvurmak caizdir. Siyasi iktidarın meşruiyeti sorgulanır hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak da Kart, "25 Kasım’da ikinci toplantımızı yapacağız. AKP grubuna mensup arkadaşlarımız mazeretsiz olarak gelmediklerinde ikinci toplantıda 15. maddenin gereğini yapacağız. 3. toplantıda da mazeretsiz olarak gelinmediği takdirde 15. madde uyarınca komisyon münfesih hale gelecektir. Grupların protokolden doğan Anayasa Uzlaşma Komisyonu sorumlulukları sona ermiş olacaktır. O süreçten sonra anayasa yapımı konusunda siyasi partiler kendi duruşlarını değerlendireceklerdir" ifadelerini kullandı.
İrade oluşumu sağlanabilirse gruplar arasında 60 maddenin iki bölüm üzerinden temel hak ve özgürlükler ile yargıyı esas alan bir çalışmanın yapılabileceğine işaret eden Kart, yapıcı bir anlayış içinde olunması gerektiğini dile getirdi. Kart, dershane tartışmalarına ilişkin olarak da, "Bu olayı sadece cemaat üzerinden değerlendirmek yanlıştır. Toplumumuzun bir gerçeğidir cemaat olayı. Bu anlayışa sahip olanlara saygı duyarım ama o anlayış belli bir ideolojiye dönüşüp kamuda denetlenemez hala geliyorsa, kamu hizmeti verimliliği etkisini giderek kaybediyorsa bunu sorgulamaya devam etmeliyiz" diye konuştu.
Kart, konuşmasında şunları kaydetti:
"Bu bambaşka bir olay, eğitim sisteminin yarattığı bir sonuçtur. Bu sistemin yetersizliğinin yarattığı bir sonuçtur. Dershaneler olayı 50 yıldır Türkiye’nin gündeminde. Sistemi sen sabote ediyorsun ve bunun sorumluluğunu kendi öngörüsüzlüğünün bedelini birilerine yüklemek istiyorsun. Yetki çatışmasının bedelini ve hesabını sormak istiyorsun, bu kabul edilmez. Biz bu anlamda cemaat ayrımına girmeden bütüncül boyutuyla bakmanın demokrasi, temel hak ve özgürlükler, toplumsal ihtiyaçlar adına bu soruna sahip çıkmanın sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz, sorgulamamızı yapacağız.