Korkutan Açıklama: Konya'da Tarım Arazileri Azaldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla korkutan bir açıklama yaptı, Türkiye’de tarım arazilerinin hızla azaldığına dikkat çekti. Konya’da yüzde 1,4 oranında azalma yaşandığını belirten Bayraktar, hobi bahçesi tehlikesine de vurgu yaptı.
Korkutan Açıklama: Konya'da Tarım Arazileri Azaldı
Kayıt Tarihi: 16.06.2024 22:01 - Son Güncelleme: 05.10.2024 16:55
YAZI
A

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, toprağın korunmasının gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli armağan olduğunu vurguladı ve toprağın tüm insanlık için önemli bir hazine olduğunu belirtti.

Türkiye'de tarım arazilerinin son 20 yılda 2,6 milyon hektar azaldığını belirten Bayraktar, özellikle Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas illerinde tarım arazilerinde önemli kayıplar yaşandığını ifade etti.

Tarım Arazileri Hızla Azalıyor

Bayraktar, Türkiye'de tarım arazilerinin her geçen yıl azaldığını ve kırsalda genç nüfusun da azaldığını vurguladı.

2,6 milyon hektar tarım arazisini kaybettik diyen Bayraktar, "En fazla tarım arazisine sahip Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas illerinde son 10 yılda tarım arazisi 1,8 milyon dekar azaldı. Şanlıurfa'da yüzde 7,9, Ankara'da yüzde 3,5, Sivas'ta yüzde 1,8 ve Konya'da yüzde 1,4 oranında azalma yaşandı." dedi.

Kişi Başına Düşen Arazi Azalıyor

Bayraktar, 2019 yılında 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanının 2023 yılında yüzde 3,6 oranında artarak 23 milyon 942 bin hektara ulaştığını hatırlattı. Ancak, bu artışın hızla artan nüfus karşısında yetersiz kaldığını belirtti.

Bayraktar, "2010 yılında kişi başına 3,3 dekar arazi düşerken, bu değer 2015 yılında 3 dekara ve günümüzde ise 2,8 dekara geriledi" dedi.



Hobi Bahçeleri Tehlikesi

Bayraktar, tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılmasının kesinlikle önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, tarım arazilerinin hobi bahçeleri ile bölünmesinin de ciddi bir sorun olduğunu belirtirken, "Özellikle büyükşehirlerde, sahil illerinde verimli tarım arazileri kooperatifleşme ile hobi bahçelerine dönüştürülüyor. Küçük parsellere ayrılan bu alanlarda yapılan yapılaşmalar tarım alanlarını yok ediyor. Bu yapılaşmaların hiçbir geçerli izahı olamaz." ifadelerini kullandı.

Tarım Arazilerinin Korunması İçin Önlemler

Bayraktar, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması, maliyetlerin azaltılması ve teknolojinin verimli kullanılması için tarım arazilerinin büyüklüğü ve bütünlüğünün önemli olduğunu belirtti. Bayraktar, tarım arazilerinin bölünmesinin ve yapılaşmaya açılmasının tarımsal verimliliği olumsuz etkilediğini vurguladı.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler