TYB'de Şehir ve Medeniyet Konferansı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nde düzenlenen etkinliğe katılan Yazar Lütfi Bergen, “Türk Düşüncesinde Şehir ve Medeniyet” konulu bir konferans verdi.
TYB'de Şehir ve Medeniyet Konferansı
Kayıt Tarihi: 15.06.2014 12:36 - Son Güncelleme: 08.01.2025 03:37
YAZI
A
 


Konya İl Halk Kütüphanesi’nde yapılan konferansa akademisyenler, gazeteciler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Yazar Lütfi Bergen, Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nda çizdiği medeniyet profili ile Safahat’ta çizdiği medeniyet profilinin farklı olduğunu ileri sürdü. İstiklal Marşı’nda medeniyetin “Tek dişi kalmış canavar” olarak tanımlandığını, bu tanıma günümüzde sahip çıkan akımın başını İsmet Özel’in çektiğini belirten Bergen, Safahat’ta geçen medeniyet tanımının temsilcisi olarak da Sezai Karakoç’u gördüğünü söyledi. Medeniyet tanımının yanlış yapıldığını, İbn-i Haldun’un kullandığı hadari toplum tabirinin şehirde yaşayanları kapsadığını ve kelimenin hadara kökünden geldiğini belirten Bergen, medeniyet tabirinin Türkçe bir kelime olduğunu belirtti. Medeniyet kelimesinin dini bir kapsamı olduğunu belirten Bergen, İslam medeniyeti denilince akla gelen yerleşim şeklinin cami ve etrafında kurulan bir pazar ve ahalinin yaşadığı mahalleler şeklinde gelişeceğini söyledi, örnek olarak da Peygamber Efendimizin Medine’ye hicreti sırasında önce bir mescit yaptırmasını ve hemen yanına da pazaryeri kurdurmasını verdi.

“ÖNCE 5 KUŞAK YETİŞİRDİ, ŞİMDİ 3 KUŞAK”

Son on yılda yapılan konutlar ve alışveriş merkezleri yüzünden İslami şehir medeniyetinin tamamen kaybolmaya yüz tuttuğunu dile getiren Bergen, “Evleri çeviren duvarların arasında kalan ve hayat diye bilinen bir olgu tamamen kayboluyor, aile mefhumundan uzaklaşıyoruz. Biz de aileyi dede, nine, çocuklar ve torunlar oluştururdu. Bugün ise aile denilince anne-baba ve varsa çocuk geliyor akla. Evlilik yaşının 30’lu yaşların üzerine çıkması yüzünden eskiden yüz yıl içinde beş kuşak yetişirken bu sayı günümüzde 3’e düşmüştür” dedi. Zamanımızda şehirde oturmanın bir kölelik haline geldiğini belirten Bergen, evleri otel olarak niteledi ve otellerimizden iş yerine veya şehrin merkezine inebilmek için belirli bir meblağ ödenmesi gerektiğini söyledi. İslami şehir medeniyetinin en güzel örneklerinin Osmanlı’da bulunduğunu anlatan Bergen, İslam medeniyetinin olmazsa olmazının cami, pazar ve bunlar etrafında gelişen mahalleler olduğunu ifade etti.

Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Bergen’e Katılım Belgesi’ni Prof. Dr. Nazmi Zengin verdi.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler