Ramazanda nasıl uyunmalı?

Yaz aylarının ortasına denk gelen Ramazan ayında, geç saatlere kadar keyif yapan ve sahur yapmak yerine yiyip yatmayı tercih edenler uyku bozukluklarına davetiye çıkarıyor.
Ramazanda nasıl uyunmalı?
Kayıt Tarihi: 06.06.2016 11:07 - Son Güncelleme: 27.04.2024 16:21
YAZI
A
  
Nöroloji Uzmanı Dr. Şenol Peker, sağlıklı ve yeterli bir uykunun kişinin psikolojik dengesinden sosyal hayatına, iş hayatından ailevi ilişkilerine kadar tüm yaşantısını etkileyecek bir ihtiyaç olduğunu belirterek, uyku düzenini korumak için yapılması gerekenleri anlattı.

Yaz sıcaklarıyla artan uyku bozukluklarının beslenme düzenini değiştirdiğimiz Ramazan ayında had safhaya ulaştığının altını çizen Dr. Peker, kişilerin geç vakitlere kadar süren eğlenceler uğruna uyku düzenini ve sahur ihtiyacını feda ettiğini belirtti. Dr. Peker, “Geç saatlere kadar uyumayan bireyler sahura kalkmak yerine yiyip yatmayı tercih ediyor. Bu durum yaz sıcağıyla birleşince kişinin uykuya dalması daha da zorlaşıyor. Bunun yanı sıra dolu mideyle yatıldığı için uyku kalitesi düşüyor, kilo alımı artıyor, mide rahatsızlıkları riski artıyor ve ertesi gün tutulacak oruçta aç kalınacak saat süresi uzadığı için kişinin orucu da zorlaşıyor” dedi.

Vakitli uyumayıp geç saatte yemek yiyip yatan kişilerde sabahları yorgun ve geç uyanma sorunlarının baş göstereceğini ifade eden Dr. Peker, “Geç ve yorgun uyanma sorunu hem kendi benliğimize karşı hem de iş ortamımızda ve sosyal çevremizde olumsuz düşüncelere neden olacaktır. Çünkü uyku gün içerisindeki enerjimizi korumamıza ve psikolojik dengemizi sağlamamıza yarayan çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için özellikle Ramazan aylarında artan gece etkinlikleri katılımcıların uyku düzenini zorlamayacak şekilde ayarlamalı ve çok geç saatlere kadar eğlenerek hem kendimizi hem de misafirlerimizi uykusuz bırakmamalıyız. Bunun yanı sıra Ramazan ayında erken saatte uyuyarak sahura kalkmalı ve ertesi gün tutacağımız oruç için beslenmemizi sahurda yapmalıyız. Sahura kalktığımızda da ağır yemeklerden kaçınmalı, yemeği yer yemez yatmamalı, sabah namazını kılana dek ayakta kalmalıyız. Böylece hem sindirim sistemimizi hem de uyku düzenimizi korumuş oluruz” önerilerinde bulundu.

UYKU KALİTENİZİ ARTIRIN

Nöroloji Uzmanı Dr. Şenol Peker, uyku kalitesini artırmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “İnsan vücudu gece uykuya daldığında yarım derece ile 1 derece arasında vücut ısısını düşürür. Bu düşüş vücut fonksiyonlarımızın azalmasına ve vücudun dinlenmesine yarar. Yaz sıcağı ise vücudumuzun doğal yollardan vücut ısısını düşürmesini önler ve uykuya dalmayı zorlaştırır. Vatandaşlarımız uykuya dalmayı kolaylaştırmak için hava akışının iyi olduğu odalarda yatmalı. Hava alan kumaşlardan imal edilmiş pijama, yatak, yastık ve pikelerle uyumalıdır. Yatağımızın kalitesi ve vücudumuza uygunluğu da büyük önem taşır. Yatmadan önce alınacak ılık bir duş ise vücut ısısının düşürülmesinde ve uykuya kolay dalınmasında büyük yarar sağlayacaktır. Eğer, hava sıcaklığı bu şartlara rağmen kişiyi rahatsız ediyorsa o zaman klima kullanımı da uygun bir seçenektir. Klimalarımızı kullanırken dikkat edeceğimiz husus vücut ısımızı düşürüp uykuya daldıktan sonra klimanın kapatılması veya derecesinin bizi üşütmeyecek sıcaklığa yükseltilmesidir. Klimalarımızı uykuya dalmadan önce bu hususa dikkat ederek programlamalı ve kendimizi gece boyunca klimanın serinletici etkisine maruz bırakmamalıyız. Bunların yanı sıra uyku öncesi vücut ısımızı yükseltecek sportif ve zorlayıcı faaliyetlerden de kaçınmalı, en az 3 saat öncesinden yemek yemeyi kesmeliyiz”.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler