İsviçre Beypazarı Maden Suyunu Yasakladı
ensonhaber.com'da yer alan habere göre; Merkezi Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan şirketin maden suyu için İsviçre'de yasaklama kararı alındı.
67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı Karakoca'nın ürününde bor elementinin tespit edildiği iddiasıyla harekete geçildi.
Bu durumun, hamilelikte çocuk gelişimini ve doğurganlığı olumsuz etkilediği öne sürüldü.
"Aşırı Yüksek Bor İçeriği Saptandı"
İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi'nden yapılan açıklamada, "Denetimlerde Beypazarı marka maden suyunda aşırı yüksek bor içeriği saptandı." denildi.
Söz konusu birim, adı geçen maden suyunun tüketilmemesi yönünde potansiyel müşterilere tavsiyede bulundu.
Hangi Ürün Olduğu Açıklandı
Avrupa ülkesinde alınan karar, 12 Aralık 2023 üretim, 14 Şubat 2025 son kullanma tarihli 0940.4 parti numaralı ürünü kapsıyor.
Denetimler sırasında "aşırı bordan" etkilendiği belirtilen ürünün "derhal piyasadan çekildiği" ifade edildi.
"Fetal Gelişimi ve Doğurganlığı Etkiliyor"
Borun sağlığa etkisine dair yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Bor elementi, kayalardan ve topraktan yıkanabiliyor. Bu yüzden maden suyunda da bulunuyor. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı olumsuz etkilediğinden endişe ediliyor. Uzun vadeli sağlık riskleri göz ardı edilmemeli."
Beypazarı'ndan Kamuoyu Açıklaması
Beypazarı'ndan daha sonra konuya dair kamuoyu açıklaması yayımlandı. Açıklamada "Beypazarı Doğal Maden Suyu hakkında haksız ve gerçek dışı dezenformasyon amaçlı yayınlar yapılarak ürün içeriğindeki bor miktarının yüksek olduğu ve sağlığa zararlı olduğu yönünde asılsız itham ve içerikler paylaşılmıştır" denildi.
Açıklamada ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiği söylendi ve şöyle denildi:
"Farklı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar içme suyuyla ilgili kalite standartlarını belirlerken farklı bilimsel verilere ve politika yaklaşımlarına dayanarak değişiklikler yapabilirler. Bu politika ve yaklaşımlar, hangi bilimsel çalışmanın temel alındığı, tüketim alışkanlıkları, vücut ağırlıkları ve diğer faktörlere göre değişiklik arz etmektedir. Başka uluslararası kuruluşlar da içme suyundaki bor miktarı için farklı rehber değerler belirlemiştir."
"Bor İle İlgili Sınırlamalar Farklılık Gösteriyor"
Açıklamada bor ile ilgili sınırların değişiklik gösterdiği belirtildi:
"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2,4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve Avrupa Birliği tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (U.S. EPA) ise içme suyundaki bor için bir düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir."
Açıklamanın devamı şöyle:
"Firmamız, Türkiye’deki Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği’ne ve uluslararası standartlara uygunluğunu açıkça beyan eder. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız. Haberin İsviçre kaynaklı olmasına rağmen, bu haberin ‘yüksek değer çıktı’ şeklinde sunulmasının, bilgiyi yanlış algılamaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvarı EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz sonucunu da paylaşarak, şeffaf ve doğru bilgi aktarımını sağlamaya önem verdiğimizi belirtmek isteriz. (analiz sonucu sapma değeri ile birlikte 0,80 mg/lt ye denk gelmektedir.)"