POMEM Mağdurları Yardım Bekliyor
Konya’da, 13. Dönem Polis Meslek Eğitimi (POMEM) öğrenci seçme mülakatında 14. Dönem adayları olarak belirlenen 3 bin 300 yedek aday arasında bulunan bazı öğrenciler, 7 ay sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün iptal kararının ardından yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.
Kayıt Tarihi: 02.05.2014 14:45 - Son Güncelleme: 11.01.2025 16:09
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iptal kararındaki yürütmeyi durdurmak ve haklarını yeniden kazanmak için yasal süreç başlatacak olan POMEM mağdurlarından Burak Akıncı (27), 13 ve 14. dönem adayları olarak Kasım ayından beri Eylül ayında yapılacak olan açıklamayı beklediklerini ancak iptal kararıyla birlikte bir mağduriyet oluştuğunu söyledi. Polis olacakları düşüncesiyle KPSS’ye hazırlanmadıklarını belirten Akıncı, “Arkadaşlarımızın birçoğu da evlenme kararı aldı polis olacağımız için. Bize şu anda ülkemizde yaşanan süreçlerden dolayı Mayıs ayında hiçbir gerekçe gösterilmeden kararın iptali söz konusu oldu. Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Çünkü ben bir öğretmen adayı olarak polis olacağımı düşündüğüm için KPSS’ye hazırlanmadım ve benim gibi binlerce arkadaşım var. Ben tek yıllarda girebiliyorum ama 2 yılda bir giren arkadaşlarımız da var. Bunların 3 yılına mal olmuş durumda şu an. Devlet büyüklerimizden ricamız, bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.
“BU SÜRECİN DURDURULMASINI İSTİYORUZ”
Kendisi gibi birçok arkadaşının mağduriyetinin söz konusu olduğunu söyleyen Akıncı, “Birçok arkadaşımız nişanlısından ayrıldı. Çünkü polis olacağını biliyordu ve bu şekilde belki vaat vererek nişanlandılar. Birçok arkadaşımız annesinin bileziğini bozdurup gözünü çizdirdi polis olabilmek için. Bir ağabeyimizin çocuğu olacaktı, iş yerinden bu ağabeyimiz çıkartıldı, çünkü Haziran’da polis olacağı söyleniyordu. İş yerinden çıkarıp yerine başka birini almışlar. Bu şekilde mağduriyetlerimiz var. Benim ömrümden şu anda 2 yıl gitti. Ben KPSS’ye hazırlansam da bu seneyi geçtik. Artık seneye tekrar hazırlanmam lazım ve seneye polis olmam gibi bir durumum da olmuyor, yaşım doluyor çünkü. Benim gibi binlercesi var. Konya’da da sosyal platformlarda tespit ettiğimize göre 90 kadar öğrencinin mağduriyeti var. İlçelerde olanlar var, sürekli gelip gidiyorlar buraya. Kötü bir durumdayız. Bu sürecin durdurulmasını istiyoruz Konyalılar olarak” diye konuştu.
“HAYAT PLANLARIMIZ ALT ÜST OLDU”
Karar nedeniyle şu anda askere giden arkadaşlarının da olduğunu dile getiren Akıncı, “Bazı arkadaşlarımız diyelim ki 4 aylık süreci tamamlamış, son 1 ayı kalmasına rağmen, askerden terhis edildi. Hatta askere gidecek olanları otobüse bindiği halde indirilen arkadaşlarımız var ‘Sen zaten tecillisin niye askere gideceksin’ diye. Bu arkadaşlarımız gitmediler askere. Şöyle düşünecek olursak bu arkadaşlar Pazartesi günü askere gidecekler. Şu anda kaçak durumundalar. Tecilleri bozuldu hepsinin, direk polislik adaylığı bitirildiği için. Yani hayat planlamaları aslında alt üst oldu. Ailelerinin düşüncelerini yıktılar. Şu an için bizim böyle bir sıkıntımız da var. Benim de hiç planımda yokken bir askerlik durumu söz konusu şu an için” dedi.
Mağdur öğrencilerden Serkan Avcu da (29), yaşanan süreçten sonra yaşa takıldığını ve bir dahaki sınava giremeyeceğini kaydederek, “Bir dahaki sene polislik sınavı yapılacak deniyor, ben bu sınava giremiyorum. Ben bu mesleği canı gönülden istiyorum. Ben devletimize gereken hizmeti yapmak istiyorum ama kesinlikle giremiyorum seneye” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Yusuf Duran ise (26) polis olacağı güvencesiyle önümüzdeki hafta yapılacak olan ALES’e hazırlanmadığını belirterek, “Ben hiçbir şekilde ALES’e hazırlanmadım ve öbür sınavı da kazanacağıma dair ümidim yok. Benim öğretmenliğim de gidecek. Polislik adaylığımda elimden giderse bir dahaki sene ben polisliğe de başvuramayacağım. Bu şekilde olursa ben bir ömür boyu mağdur olacağım. Benim çalışacak bir sektörümde yok. Tamamen mağdur aç bir şekilde hayatımı sürdürmek zorundayım” şeklinde konuştu.