Osmanlı Geleneği Yaşatılıyor! Konya'da Vatandaşın Borcu Siliniyor

MÜSİAD Konya Şubesi, maddi sıkıntı içinde olan kişilerin bakkal borçlarını ödeyerek, Osmanlı geleneği olan "Zimem Defteri" uygulamasını yaşatıyor.
Osmanlı Geleneği Yaşatılıyor! Konya'da Vatandaşın Borcu Siliniyor
Kayıt Tarihi: 27.03.2024 01:58 - Son Güncelleme: 27.04.2024 16:15
YAZI
A

MÜSİAD Konya Şubesi, maddi sıkıntı içinde olan kişilerin bakkal borçlarını ödeyerek, Osmanlı geleneği olan "Zimem Defteri" uygulamasını yaşatıyor.

Konya'nın farklı mahallelerindeki bakkalları ziyaret eden MÜSİAD Konya üyeleri, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını belirleyerek bu borçları kapatıyor, böylece küçük esnafa ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyor.



MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, 2017 yılından bu yana her Ramazan ayında bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kağnıcı'nın açıklamalarına göre; üyelerin zekat ve bağışlarıyla finanse edilen bu uygulama sayesinde, gerçekten yardıma muhtaç olanların borçları ödeniyor.

Bu yıl yaklaşık 2 milyon lira değerindeki borç, MÜSİAD Konya tarafından kapatıldı.

Zimem Defteri Ne Anlama Gelmektedir?

Zimmet kelimesinin çoğul şekli olan zimem, borçlar demek olup, eskiden veresiye defterine verilen isimdir.

Osmanlı'da Zimem Defteri Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilirdi?

Günümüzde olduğu gibi Osmanlılar döneminde de özellikle Ramazan ayında sadece zenginler değil, orta halli kimseler de fukaraya, yetime, dula elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışırdı. Bu yardımlar riyadan uzak durmak adına, göze batmayacak ve alanın gururunu incitmeyecek şekilde verilirdi. Gizli verilen nafile sadakanın, açıktan verilen nafile sadakadan yetmiş kat daha sevap olduğunu bilen Müslümanlar, yardımlarını mümkün olduğunca gizliden yapmaya gayret ederdi. Sağ eliyle verdiklerini sol elinden gizlerlerdi. Zaten Allah indinde makbul olanı da, İslam ahlakının ve Osmanlı terbiyesinin gereği de buydu.

İşte bu ahlak ve terbiyesinin bir tezahürü olarak mübarek Ramazan günlerinde pek çok zengin, tebdil-i kıyafet ile hiç tanımadıkları mıntıkalara gidip bakkal, manav dükkânlarına girer, tenha zamanda onlardan zimem defterini yani veresiye defterini çıkarmalarını istermiş. Ardından baştan, sondan ve ortadan rastgele sahifelerin hesabını toplatıp, miktarını öder, bazen de defterdeki tüm borçları kapatır ve "Bu borçları silin! Allah kabul etsin!" deyip, kendilerini tanıtmadan çeker gidermiş. Ne borçlu ödeyen kişiyi görür ne de ödeyen borçluyu görür, ne borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; ne de borcu sildiren, borçtan kimi kurtardığını bilmezmiş, çünkü hepsi sadece Allah rızası içinmiş…

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler