M.Fatih Çıtlak Konya'da Mevlana Dostlarıyla Buluştu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya teşriflerinin 786. yılı anısına düzenlenen konferansta Araştırmacı-Yazar M. Fatih Çıtlak dinleyicilerle buluştu.
M.Fatih Çıtlak Konya'da Mevlana Dostlarıyla Buluştu
Kayıt Tarihi: 05.05.2014 13:24 - Son Güncelleme: 11.01.2025 18:57
YAZI
A
 


Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’ndaki konferansa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Makam Çelebisi Faruk Hemdem Çelebi ile akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Şimdiye kadar birçok kıymetli şahsiyetin Mevlana ve kültürüne hizmet ettiğini, geçmişte bu kutlu yolda gerekenin fazlasıyla yapıldığını, ancak artık yeni şeyler yapmak gerektiğini belirten M.Fatih Çıtlak, “Günümüzde her şeyin orijinalini ve organiğini arayan insanoğlu bu 800 yıllık kültürü aslına uygun olarak yansıtmak için mutlaka bilgiler ve oluşumlar üretmek ve sunmak zorundadır. Tüm bunları yaparken otantizmi kaybetmeden dönemin ruhunu yaşatarak yeni nesillere aktarmalıyız. Bu hususta da üniversitelere ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’ne büyük görevler düşmektedir” dedi.

Bugün Hz Mevlana’nın daha iyi anlaşılması ve yaşatılması için özellikle de Mevlana Müzesi ve türbesinin daha otantik hale getirilmesi, Hz Mevlana ve eserlerinin halka anlatılması gerektiğine inandığını söyleyen Çıtlak, “Mevlana ve Mevlevilik kültürünü yaşatmak için Uluslararası Mevlana Vakfı projesi dahilinde yapılması düşünülen ‘Mevlevi Köyü Projesi’nin belki de en önemli aşamalardan biridir. Bunun yanı sıra bu düşünce ve felsefeyi devam ettirecek yeni cevherlere ihtiyaç vardır. İşlenecek yeni kumaşların itina ile işlenip bu yola gönül vermiş gençlerimizin en güzel şekilde yetiştirilmesi gerekir. Testi, pişirilmiş topraktan yapılmıştır. O yüzden içine konan suyu bulandırmadığı gibi berrak ve soğuk tutar. İnsan bir toprak testiyse Mevlana o testiye dökülen ab-ı hayat çeşmesidir” şeklinde konuştu.



ENSTİTÜ ÖNEMLİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİYOR

Hz. Mevlana gibi büyük bir Allah dostu ve aliminin bütün tanınmışlığına rağmen yeterince anlaşılıp özümsenmediğini, hatta bununla ilgili de çalışmaların eksik olduğunu ifade eden Çıtlak, “Çalışmaların illaki akademik değer taşıması gerekmiyor. İnsanlığa mal olmalı ve Mevlana ve Mevlevilik kültürünü her daim her şekilde devam ettirilmeli” dedi.

Konya'ya her gelişinde çok büyük mutluluk duyduğunu ve bu anlamlı günde davet edildiği için Selçuk Üniversitesi’ne ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’ne teşekkürlerini dile getiren Çıtlak, enstitünün bu kültürümüzün araştırılması ve doğru bir şekilde yansıtılması adına önemli vazifeler yerine getirmeye çalıştığını ifade etti. Yoğun bir katılımcı kitlesinin dinlediği konferansın sonunda günün anısına Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Makam Çelebisi Faruk Hemdem Çelebi M. Fatih Çıtlak'a plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler