Konya'nın Yeni Sanayi Stratejisi: İlçelerle Birlikte Kalkınma

Konya Sanayi Odası tarafından Ekonomi Gazetesi iş birliğiyle Konya'da ilk defa Ekonomi Forumu düzenlendi. Forumda şehir ekonomisine dair sunumlar yapılırken, Konya'nın yeni sanayi stratejisinin ilçelerle birlikte topyekûn kalkınma modeline dayalı olarak şekilleneceğine vurgu yapıldı.
Konya'nın Yeni Sanayi Stratejisi: İlçelerle Birlikte Kalkınma
Kayıt Tarihi: 06.06.2024 19:41 - Son Güncelleme: 01.01.2025 14:53
YAZI
A

Ekonomiye ve şehrin sanayi geleceğine dair gelişmelerin konuşulduğu Konya Ekonomi Forumu'nda KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, TEPAV'la birlikte yaptıkları 'Konya İçin Yeni Bir Kalkınma Stratejisi' Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı.

Büyükeğen, Konya'nın yeni sanayi stratejisinin, ilçelerle birlikte üretim odaklı topyekûn kalkınma olduğunu vurguladı.



Sanayi Odaklı Gelişimde İlçelerin Rolü Geliştirilmeli

Konya Ekonomi Forumu'ndaki konuşmasında Konya'nın 50 yıllık sanayileşme mücadelesine değinen Mustafa Büyükeğen, TEPAV ile birlikte hazırlanan araştırma raporundan öne çıkan üç önemli noktayı şöyle sıraladı:

1. Orta Anadolu'da Konya Merkezli Yeni Bir Sanayi Aksı: Marmara havzasındaki yatırımların planlı bir şekilde bu akslara kaydırılması gerektiği.

2. İlçelerin Rolünün Geliştirilmesi: Konya'nın sanayi odaklı yeni kalkınma stratejisinde ilçelerin rolü artırılmalı.

3. Yetenek Havuzunun Genişletilmesi: Şehrin yetenek havuzunu genişletmek zorunlu.

Büyükeğen, Konya'nın yeni bir sıçrama tahtasında olduğunu ve sürdürülebilir bir kalkınma stratejisine ihtiyaç duyduğunu belirterek, ilçelerdeki organize sanayi bölgelerini de kapsayan bir sanayileşme modelinin önemine vurgu yaptı.

Marmara Havzası'nın depremler ve afetlere karşı kırılganlığının, ülkemizin ekonomi güvenliğini ciddi oranda tehdit ettiğini ve Orta Anadolu'da Konya merkezli yeni bir sanayi havzası oluşturulmasının gerekliliğini ifade etti.

Konya'nın mevcut 12 organize sanayi bölgesinin yanı sıra, ilçe OSB'lerin de yeni yatırımlar için öncelikli adres olması gerektiğini belirtti.

Forumda, TEPAV Program Direktörü H. Ekrem Cunedioğlu, Konya Sanayi Odası ile birlikte hazırladıkları raporun detaylarını sundu. Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, reel sektörün geleceğine dair öngörülerini paylaştı. Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, firmaların finansal riskten korunma stratejilerini anlattı. TSKB Direktörü ve Baş Ekonomist Dr. Burcu Ünüvar, küresel yeşil dönüşümün Türkiye'ye etkilerini açıkladı. TCMB Eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, sıkı para politikasının ihracatçılara etkisini değerlendirdi. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Şant Manukyan ise küresel piyasalardaki gelişmelerin Türk ekonomisine etkilerini ele aldı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler