Konya'da Mezarlık Bilgi Sistemi Tüm İlçelerde

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya merkezdeki mezarlıkların ardından tüm ilçe merkezlerinde bulunan 120 mezarlıkta Konya Mezarlık Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdi.
Konya'da Mezarlık Bilgi Sistemi Tüm İlçelerde
Kayıt Tarihi: 08.09.2016 10:42 - Son Güncelleme: 01.01.2025 17:16
YAZI
A
  Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte 31 ilçede bin 614 mezarlıkta düzenli olarak temizlik, bakım ve çevre düzenlemesi yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, merkezin ardından ilçelerde bulunan mezarlıklarda da Konya Mezarlık Bilgi Sistemi’ni (KONMEB) hayata geçirdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’de ilk uygulamalardan olan KONMEB ile vatandaşların vefat eden yakınlarının mezarlık bilgileri hakkında kolayca bilgi sahibi olabildiğini söyledi. 2008 yılında Konya merkezde hayata geçirdikleri uygulamayı Yeni Büyükşehir Yasası ile tüm ilçelere yaygınlaştırdıklarını belirten Başkan Akyürek, şu anda ilçe merkezlerinde bulunan 120 mezarlıkta 174 bin 780 adet mezarın ölçülerek fotoğraflarının çekildiğini ve sisteme aktarıldığını söyledi.


28 ilçedeki merkez mezarlıklara kiosk kulübeleri yapılarak bilgisayarların kurulduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, sistem sayesinde vatandaşların vefat eden yakınlarının mezar yerlerini tespit edebileceğini, kroki çıktısı sayesinde mezar fotoğrafını, mevtaya ait bilgileri ve mezarın konumunu gösteren krokiyi görebileceğini ifade etti.


SİSTEM ŞİMDİ DE AKILLI TELEFONLARDA

KONMEB ile vatandaşların vefat eden yakınlarına ait bilgilere mezarlıkların girişlerine konulan dokunmatik ekranlı interaktif kiosklardan ulaşabildiği gibi konmeb.konya.bel.tr adresinden erişebildiğini vurgulayan Başkan Akyürek, sisteme ek olarak hazırlanan Mobil Mezarlık Bilgi Sistemi’nden de akıllı telefon kullanıcılarının yararlanabildiğini belirtti.


SİSTEM TÜRKİYE’DEKİ İLKLERDEN

Türkiye’de ilk uygulamalardan olan KONMEB ile kurum içi ve dışı bilgi paylaşımına imkan sağlanırken, ölen kişilerin kadın ve erkek oranları, memleketleri gibi istatistiksel bilgiler grafikler ve tablolarla kullanıcıya sunuluyor. Mezarlıklarda bulunan tarihi mekânlar ve önemli şahsiyetlerin de tanıtıldığı KONMEB ile tarihi mezarlıklarda bulunan mezar taşlarındaki bilgiler günümüz Türkçe’sine çevrilerek envanter oluşturuluyor.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler