Domuz Popülasyonunda Patlama Yaşanıyor!
Son yıllarda hem Anadolu genelinde hem de Konya'da domuz görülme sıklığı ve söz konusu hayvanın sayısal artışı tedirginliğe neden oluyor.
Domuz sürüleri, tarım alanlarına yönelik tehditleriyle özellikle çiftçileri endişelendiriyor. Sık sık tarlalara ve meyve bahçelerine girerek mahsulleri telef eden domuz sürülerinin verdiği hasar çiftçiyi de bıkma noktasına getiriyor. Bazı bölgelerde görülen devasa domuz gruplarının verdiği zararlar, ciddi ekonomik kayıplara yol açabiliyor.
Öte yandan sayıları hızla artan domuzlar artık sadece kırsal alanda değil, kent merkezlerinde de rahatça dolaşmaya başladı. Bu da toplumdaki güvenlik algısına tehdit oluşturuyor.
Domuzların Sayısı Neden Artıyor?
Aslında domuz popülasyonundaki artışın ana nedeni de yine insan. Domuz sayısındaki artışın nedenlerinden birisi olarak, kurt gibi doğal düşman sayısının azalması ya da yok olması gösteriliyor.
Kurtların Anadolu'da canavar olarak adlandırılması ve küçükbaş hayvan sahipleri tarafından yıllar boyunca öldürülmesi domuzların sayısal olarak artmasındaki etkenler arasında yer alıyor.
Doğada çok sayıda terkedilmiş köpek bulunması, başıboş köpeklerin doğada vahşileşerek kurtlara da zarar vermesi, kurt sayısının azalmasına, doğal olarak domuz sayısın artmasına neden oluyor.
Ayrıca, kırsalda yaşayan nüfusun azalması nedeniyle avcı sayısındaki azalma da domuz popülasyonunun artışında etken olarak gösteriliyor.
Bir başka etken ise hızlı çoğalma. Ortalama bir domuzun yılda 3-4 kez doğum yaptığı, her doğumda yaklaşık 20 adet yavru dünyaya getirdiği biliniyor. Ayrıca, ilk yavruların da aynı yıl içinde ergin hale gelip kendileri yavru yapabildiği düşünülürse; bir domuzun ideal koşullarda bir yılda yaklaşık 480 adete varan yavru üretebileceği tahmin ediliyor.
Hem kırsalda hem kentlerde yaşayan vatandaşlar ise soruna çözüm bulunmasını istiyor.