Rus Göçü Tersine Döndü: Gidiyorlar!

Ukrayna ile çatışmalar başladıktan sonra savaşa karşı çıkan ve yaptırımlardan kaçmak isteyen Rusların bir kısmı Türkiye'ye göç etti. Son verilere göre, hayat pahalılığı ve ikamet sorunları nedeniyle Türkiye’deki Ruslar, tekrar yola koyuldu.
Rus Göçü Tersine Döndü: Gidiyorlar!
Kayıt Tarihi: 21.05.2024 23:35 - Son Güncelleme: 31.12.2024 05:21
YAZI
A

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Türkiye'ye göç eden on binlerce Rus göçmen, ikamet sorunları ve artan maliyetler nedeniyle son bir yıl içinde başka ülkelere taşındı.

Şubat 2022'de Ukrayna'daki savaş başladığında, Ruslar başta İstanbul ve Antalya olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerine yerleşmeye başladılar.

Türkiye'ye yerleşen Ruslar arasında bazıları işgale karşı çıktıkları için, bazılarıysa Batılı devletlerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan kendilerini ve şirketlerini korumak için Rusya'yı terk ettiler.

Fakat resmi verilere göre, Türkiye'de oturma izni olan Rusların sayısı 2022 sonunda 154 binken, bu ay üçte bir oranında azalarak 96 bine düştü.

Oturma İzni Alamadılar

Reuters'a konuşan Rus vatandaşları, kendilerinin ve diğer bazı Rusların 2023 başından bu yana oturma izni almakta zorlandıkları için Türkiye'den ayrıldıklarını belirtti. Türkiye'den ayrılan Rusların birçoğu, hoş karşılandıkları birkaç Avrupa ülkesi arasında yer alan Sırbistan ve Karadağ'a gitti.

Ruslar artan geçim masrafları ve yaptırımların bir sonucu olarak Türkiye'de temel bankacılık işlemlerini yapmanın zorluğu nedeniyle de Türkiye'yi terk ettiler.

Rüzgar Tersine Döndü

Kremlin savaş sırasında yaşanan göçle ilgili herhangi bir veri yayımlamazken, Danimarka Mülteci Konseyi'nin Karma Göç Merkezi, Ukrayna'nın işgalinden bu yana yaklaşık 800 bin Rus vatandaşının yurt dışına yerleştiğini açıkladı.

Hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ilişkileri olan Türkiye, işgalden sonra Rusların Türkiye'ye vizesiz seyahat etmelerini kısıtlamadı ve Batılı devletlerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına katılmadı.

Dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus oligarkların - ve onların yatlarının - hoş karşılandığını fakat iş yapmak için uluslararası hukuka uymalarının gerektiğini belirtmişti.

Yeni gelenler iş kurdukça ya da işlerini taşıdıkça İstanbul ve Antalya'nın bazı bölgelerinde Rusların etkinliği arttı. Fakat bu etkinlik son dönemde giderek azaldı. Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre, Rus sermayesiyle kurulan şirket sayısı 2022'de 140'ken 2023'te 68'e geriledi.

Türkiye'deki Ekonomik Zorluklar Etkiledi

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Biriz Karaçay, Rus göçmenlerin Sırbistan, Karadağ ve hatta Arjantin ve Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerine taşındıklarını söyledi.

Karaçay, "Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak kendilerini Türkiye'ye yakın hissediyorlar ama Türkiye şu anda çok fazla yabancı istemiyor. Ekonomik zorluklar da onları Türkiye'de mağdur etti" dedi.

Savaştan ve yaptırımlardan kaçmak için Türkiye'ye gelen Ruslara ek olarak siyasi baskıdan ve davalardan dolayı Rusya'yı terk etmek zorunda kalan Rus muhalifler de var.

Kaynak: Reuters

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler