İstanbul'da Muhafazakarlık Yerini Modernleşmeye Bırakıyor
Resmi nüfus verilerine göre Türkiye'nin nüfusunun yüzde 18'ini barındıran İstanbul; göç, nüfus artışı, işgücü piyasasına katılım ve trafik yoğunluğu gibi alanlarda hızlı bir değişim yaşıyor.
Bu değişimler, sosyolojik açıdan da hayatın ritmini ve İstanbulluların yaşam tarzını etkiliyor.
Modernleşme ve Apartmanlaşma Hızlanıyor
İstanbul'da apartmanlaşma ve modernleşme hızı Türkiye ortalamasına göre daha yüksek. İstanbullular, daha hızlı ve daha yüksek oranda apartmanlara taşınıyor ve işgücüne katılıyor.
Nüfus Azalıyor Göç Hızı Yavaşlıyor
2023 yılı sonu itibarıyla İstanbul'da yaşayan nüfus 15 milyon 655 bin 924 kişiyi buluyor. Bu sayı Türkiye nüfusunun yüzde 18, 34'üne denk geliyor. Geçen yıl Türkiye'nin yıllık nüfus artışı binde 1,1 iken İstanbul'da bu oran eksi 16 olarak gerçekleşti.
İstanbul ilk kez nüfusunu azaltmış oldu. KONDA'nın raporuna göre İstanbul'un göç hızı da azalıyor. 2022 yılında İstanbul 385 bin 294 göç alırken 418 bin 082 göç verdi.
Yaşam Tarzı Modernleşiyor
KONDA'nın Aralık 2013 Barometresi'nde İstanbul'da yaşayanların yüzde 32'si hayat tarzını modern olarak tanımlarken bu oran Aralık 2023'te yüzde 38'e yükseldi. Geleneksel muhafazakar oran yıllar içinde dalgalanmalara maruz kalırken dindar muhafazakarların oranı 5 puan azalarak yüzde 25'e geriledi.
150. Barometre raporunda ise Türkiye’de de modernleşme eğilimi hakim. 2023 yılında Türkiye genelinde modern oran yüzde 34, geleneksel muhafazakar oran yüzde 42, dindar muhafazakar oran ise yüzde 24 olarak belirlendi. Bu verilere bakıldığında İstanbul'da dindar muhafazakarların oranı Türkiye ortalamasıyla aynı seviyede kalırken geleneksel muhafazakarlığın yerini modernliğin almaya başladığı görülüyor.
İnançsız Oranında Artış
İstanbul'a yıllar içinde ateist ve deist oranında da artış gözlemleniyor. KONDA'nın Aralık 2018 Barometre'sinde yüzde 5 olarak ölçülen inançsız oranı Aralık 2023'te yüzde 6'ya yükseldi. Bu oran Türkiye ortalamasının 4 puan üzerinde.
Kaynak: meridyenhaber