Karbon Vergisi Talep Eden Bakan Şimşek Tepki Çekti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küreselcilerin bir projesi olarak dünyaya dayatılan karbon salınımı konusunda yaptığı açıklamalarla gündemde.
İstanbul Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapan Şimşek'in tepki çeken açıklaması şöyle:
"Kuraklık Riski Artıyor"
Bakan Şimşek, Türkiye'de uygulanan sürdürülebilir ekonomiye dair gelişmeleri aktardığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Eğer 2050'ye kadar ortalama sıcaklık 3,2 derece artarsa, dünya bu haliyle güçlü bir tepki vermezse bu durumda küresel GSYH baz senaryoya göre yaklaşık 5'te 1 daha düşük olacak. Ve açlık riski de 5'te 1 oranda yükselecek. Kuraklık riski artıyor. Şu anda içinde Türkiye'nin de olduğu 129 ülke bugünkü haliyle ciddi bir şekilde kuraklık riskiyle karşı karşıya kalacak.
"Mevzuat Düzenlemesine Gidilmesi Gerekiyor"
Ne yapılabilir bu saatten sonra? Bütün ülkelerin mevzuat düzenlemesine gitmesi gerekiyor. Ortaya koydukları vaatler, hedeflere varmak için gerçekten bağlayıcı mevzuata ihtiyaç var. Farkındalık eğitimleri çok kritik olacak. AR-GE yatırımları, iklim değişikliğini nasıl yaşayacağız? Evet, bu çok kritik bir alan. Bu alana ciddi bir şekilde bir AR-GE yatırımı, harcaması gerekiyor.
"Karbon Salınımının, Ayak İzinin Vergilendirilmesi Gerekiyor"
Fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması ve tamamen kaldırılması gerekiyor. Bu bahsettiğim bütün dünya için geçerli olan hususlar. Karbon salınımının, ayak izinin vergilendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla ciddi bir çaba gerekiyor.
Karbon ayak izini azalmak ve daha çok yenilenebilir enerjiye dönülmesi gerekiyor. Ulaşım alanında elektrifikasyonu tamamlanmış araçların kullanılması gerekecek. İnşaat alanında verimli yeşil binalar yapılmalı.
Tepki Çekti
Bakan Şimşek'in açıklamaları sosyal medyada konuşulan konular arasına girerken, AK Parti'ye yakın gazeteci ve sosyal medya hesapları da dahil birçok kişi tepki gösterdi.