IŞİD Türk Konsolosluğunu bastı

Başbakanlık'tan IŞİD'in, Türk Konsolosluğu’nu basması ve Konsolosla birlikte 48 kişiyi rehin alması hakkında ilk açıklama geldi.
IŞİD Türk Konsolosluğunu bastı
Kayıt Tarihi: 11.06.2014 16:46 - Son Güncelleme: 10.01.2025 17:24
YAZI
A
 

Irak’ın Musul kentini ele geçiren IŞİD militanları, Türk Konsolosluğu’nu bastı. Konsolosla birlikte 48 kişi rehin alındı. Başbakanlık'ın bununla ilgili ilk açıklaması ise şöyle: "Musul'daki gelişmeler, yakinen takip edilmekte."

Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Musul'daki gelişmeler hakkında toplantı yapıldı. Başbakanlık'tan yapılan ilk açıklamada"Konu yakından takip ediliyor, Dışişleri Bakanlığı açıklama yapacak" denildi.

Irak'ın Musul kentinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir değerlendirme toplantısı yapıldı. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanbaşkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk katıldı.

Başbakanlık kaynakları, Türkiye Başkonsolosluğu başta olmak üzere Musul'daki gelişmelerin yakinen takip edilmekte olduğunu ifade etti. Önümüzdeki saatlerde Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılacağı da kaydedildi.

Birleşmiş Milletler'de temaslarda bulunmak için New York'ta bulunan ve Musul'daki gelişmeler üzerine programını yarıda kesen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye hareketinden önce New York John F. Kennedy Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

- Musul’da son günlerde artan terör tehdidi nedeniyle yaklaşık dört gündür 24 saat Sayın Başbakan ve bizler alarm halindeydik.

- Çalışmalarımızı sürdürürken  faaliyetlerimize rağmen maalesef Irak güvenlik güçleri IŞİD’in ilerlemesi karşısında Musul’u terk etmek zorunda kaldı.

- Musul Başkonsolosumuz görev bilinciyle çalışmalarını sürdürdü. Biz tahliye talimatı gönderdik ancak çatışmaların artması nedeniyle güvenlik şartları sağlanmadan tahliyesinin getirdiği riskin içeride kalmalarından daha fazla olacağı bilgisi verildi.

- Musul herhangi bir Irak şehri gibi güvenlik konusunda belli taahhütlerin sağlanması gereken bir şehirdir. Bu Irak devletinin sorumluluğundadır.

- Önemli olan tüm vatandaşlarımızın salimen ülkeye getirilmesidir.

"PANİĞE KAPILMAMAK LAZIM"

- Türkiye ilk defa böyle bir krizle karşılaşmıyor. Daha önce benzer durumlarda vatandaşlarımızı nasıl ülkeye getirdiğimizi herkes biliyor.

- İlk andan itibaren temaslarımız sürdü. Yakından takip ettik. Gelişmeleri birçok açılardan izledik. Bu takibi şu anda da sürdürüyoruz.

- Bu tür durumlarda paniğe kapılmadan yol haritası çizmek önemli olandır. Öyle günler vardır ki milletlerin tarihlerinde bazı hususlar bütün kaygıların önüne geçer. Onların buraya salimen gelmesi herhangi bir şekilde bir inisiyatif geliştirmekten daha önemlidir.

- Şu dakika itibariyle sağlıkları ve güvenliklerinden belli ölçülerde haberdarız. Salimen vatandaşlarımız ve görevlilerimiz döneceklerdir.

- Bütün taraflar bilsinler ki vatandaşlarımıza herhangi bir şekilde halel gelirse bu karşılıksız kalmaz. Türkiye’nin gücünü ve kudretini kimse test etmeye kalkmasın. Onlara gelebilecek herhangi bir zarar en şiddetli şekilde mukabele görür.

- Ben şimdi acilen Türkiye’ye dönüyorum.

İÇİŞLERİ BAKANI ALA SORULARI YANITLADI

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala sosyal medyadan yayılan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda üzerine düşeni yapacaktır" dedi. Ala, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ından da bir açıklama yapılacağını dile getirdi. Ala soru üzerine "Özel Harekat Polisleri de var" diye konuştu.

BÜLENT ARINÇ: KAYGI VERİCİ

Gazetecilerin Irak'taki son gelişmeler üzerine sorularını yanıtlayan Arınç, "Musul'da yaşananlar kaygı verici, takip ediyoruz" dedi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin yanlış politikaları olduğunu kaydeden Arınç, "Musul'un böylesine aşırı bir örgütün denetimine geçmesine ve yasadışı örgütlenmelerin güç kazanmasına Türkiye müsaade etmeyecektir" dedi. Arınç, kaçırılan Türk kamyon şoförlerinin de takip edildiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ta IŞİD'in Musul'u ele geçirmesine ilişkin, "Boşluk bırakmamak lazım. Bırakırsanız bu tür şeylerle doldurulur. Defakto gelişmelere müsaade edilemez" dedi.

"DEFAKTO GELİŞMELERE MÜSAADE EDİLEMEZ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'daki gelişmelerin kabul edilebilir olmadığını belirterek, "Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları tevcih törenin ardından verilen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Bölgede IŞİD sebebiyle ağır bir rahatsızlık var. Musul'un ardından Kerkük'e yürüdüklerine ilişkin haberler düşüyor. Bölgeyi, Türkiye açısından nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunu yanıtlayan Gül, bu gelişmelerin çok fazla sürpriz olmadığını söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"Hatırlarsanız geçen seneler çok dikkat çekmiştim. 'Afganistan Akdeniz'in kıyısına gelebilir' demiştim. Onun için bütün müttefikleri de hep uyarmıştım, herkesi. Bir vakum bırakmamak gerekiyor. Vakum bırakırsanız, vakumu dolduruyorlar işte. Bu tip şeyler dolduruyor. Ondan sonra uğraşmak daha zor oluyor. Meclis'te yaptığım konuşmada da bunun altını çizmiştim.

Türkiye olarak tabii biz çok yakın takip ediyoruz, hem askeri hem siyasi olarak. Hem Bakanlık hem Silahlı Kuvvetler, koordinasyon toplantıları yapılıyor. Musul, Irak'ın ikinci büyük kenti. Kabul edilebilir bir şey değil tabii bu gelişmeler. Bu ara gördüğüm kadarıyla yoğun bir istişare var. Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede."

"Türkiye'nın sınırlarını güvenlik altına alması lazım, bölge ülkeleri hep birlikte hareket edebilmeli" değerlendirmeleri yapıldığı hatırlatılarak, "Bu çerçevede Maliki hükümeti ile Türk hükümeti arasında çok iyi gitmeyen ilişkiler de biliniyor. Bir harekete geçme süreci yaşanır mı? Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki aktörlerle bu konuyu doğrudan görüşür mü?" sorusu üzerine de Gül, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü veya siyasi meseleleriyle ilgili problemi olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Şu bir gerçek ki şu anda Bağdat ile ilişkilerimiz arzu edilen seviyede değil. Dolayısıyla temel meselelerde, Irak'ın toprak bütünlüğüne, anayasasına ve Irak halkının kararına Türkiye her zaman saygılı. Böyle bir temel meselede problem olmayınca tehlikeli güvenlik konuları, terör konuları, bütün bu konularda temasların ve istişarelerin olmasında fayda görürüm ben" değerlendirmesini yaptı.

HDP'DEN ÖNERGE

Bu arada HDP de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'i bilgilendirmesi için önerge verdi.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler