HDP'nin İstediği Bakanlıklar-Demirtaş'tan Açıklama
Koalisyon arayışlarınnda sonuç çıkmadı, erken seçim kaçınılmaz oldu. Seçim hükümetiyle seçmen aylar sonra yeniden sandığa gidecek. Ancak CHP ve MHP seçim hükümetine girmeyeceğini açıkladı.
AK Parti HDP ve bağımsızlardan oluşan üyelerle ülkenin seçime gitmesi bekleniyor. Gözler tırmanan terör olaylarıyla birmikte hedef haline gelen ve bu ortamda bakanlık koltuğuna oturacak HDP'ye çevrildi.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP ve MHP'nin seçim hükümetinde olmayacaklarını açıklamasından hemen sonra Demirtaş ile görüştü. Demirtaş neden seçim hükümetinde yer aldıklarını bakanlıklarla ilgili merak edilenleri yazara anlattı. İşte Sarıkaya'nın köşesine taşıdığı o konuşmanın ayrıntıları:
"ÜLKENİN VE SEÇİMİN GÜVENLİĞİ İÇİN"
"Hükümeti kurma görevinin dolmasına 3 günlük süre kaldı. Seçim hükümeti neredeyse kesinlik kazandı. CHP ve MHP seçim hükümetini protesto ederek üye vermeyeceğini açıkladı.
"HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Biz kararımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye söze başladı. Bir başka partinin kararına göre seçim hükümetinde bulunmayı şekillendirmediklerini vurgulayıp ekledi:
“Topluma, ülkeye karşı bir sorumluluktur seçim hükümetinde yer almak. Türkiye’nin istikrarı için biz seçim hükümetinde görev alacağımızı söyledik.”
Cumhurbaşkanı’nın demokratik teamüller gereği CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na hükümet kurma görevini vermesi gerektiğinin altını çizip devam etti:
“Ama olmuyor. Bizim seçim hükümetinde görev almamız da AKP’nin hükümetine ortak olmak değildir. HDP, ülkenin ve seçimin güvenliği için seçim hükümetinde yer alacak.”
"BAKANLIK PAZARLIĞI YAPMAYIZ"
İstemedikleri bir bakanlığın kendilerine verilmesi veya “Partililerin isimlerini belirleyerek bakan atarız” yönünde bir talep gelmesi halinde tavırlarının ne olacağını sorduğumda da Demirtaş’ın yanıtı şöyle oldu:
“Bakanlık pazarlığı yapmayız. Meclis Başkanı, parti gruplarıyla konuşmalı ve sandalye oranlarında düşen bakanlık sayısını bildirmeli. Bizim için şu bakanlık veya bu bakanlık olması önemli değil. Zaten seçim hükümeti, ‘Şu bakanlığı istiyoruz’ demek de doğru olmaz. Anayasa’nın hükmü açık, isimleri bildiririz. Bu konuda tartışmayız. Kimin olacağını da biz müzakere ederiz, yoksa bir başkasına isim seçme hakkını bırakmayız.”