SGK Borcu Olanlara E-Haciz
Kurumun gelirleri kayıtlı çalışan sayısına göre artıyor, ancak artışa rağmen bütçe açığı devam ediyor. Önümüzdeki yıl gelirin 174,4 milyar TL, giderin ise 196 milyar TL olması bekleniyor. Buna göre bütçe açığı 21,6 milyar TL olacak. Kurumun e-haciz’e yönelmesinde, çıkarılan prim aflarının beklenen sonucu vermemesinin de etkili olduğu belirtiliyor. 2008’de çıkarılan afta 24 milyar TL alacak yapılandırılmıştı. Ancak tahsilat 9 milyar TL’de kaldı. Bugüne kadar gerçekleştirilen 17 affın birçoğunda tahsilat yüzde 10’u bile bulmadı. Bu durum, tahsilat için afların da çare olmadığını gösteriyor.
Zaman'ın haberine göre, elektronik haciz sistemi, borçlu işverenler ile Bağ-Kur’lular başta olmak üzere SGK’ya borcu olan binlerce kişi için ise banka hesabının hiç beklemediği bir anda boşalması anlamına geliyor. Elektronik ortamda haciz konulmasına yönelik hazırlık, hükümetin ‘2014 yılı programı’nda yer aldı.
Sosyal güvenlik alacaklarının etkin tahsili için yeni bir sayfa açılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borcu olan işverenlerin banka hesabına elektronik haciz koymaya hazırlanıyor. Uygulama 2014 Mart ayı itibarıyla başlayacak. Bankalarla yapılacak protokoller kapsamında SGK’ya olan borçlarını vaktinde ödemeyen borçluların banka mevduat hesabına elektronik ortamda haciz konulacak. SGK bu yolla 35 milyar lirayı bulan prim alacağını tahsil etmeyi amaçlıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri, kayıtlı çalışan sayısındaki artışa bağlı olarak kaydadeğer yükseliş gösteriyor. 2011 yılında kurumun 124 milyar lira olan geliri, 2012 yılında 142 milyar liraya çıktı. Bu rakam 2013’ün ilk 7 ayı itibarıyla da 94 milyar lirayı aştı. Ne var ki gelirlerdeki bu yükselişe karşın kurumun bütçe açığı kapanmıyor. 2014 yılında SGK’nın gelirlerinin 174,4 milyar lira, giderlerinin ise 196 milyar lira olması öngörülüyor. Kurumun 2014 bütçe açığı 21,6 milyar lira olacak. SGK’nın gelirlerinde 2008’den itibaren uygulamaya başlanan devlet prim katkısı da önemli bir yer tutuyor. Geçen yıl 23 milyar lira devlet katkısı yapılırken bu sene ilk 7 ayda devlet katkısı 16 milyar lira oldu. Buna göre devlet katkısı da dikkate alındığında SGK’nın yıllık açığı 40 milyar liranın üzerine çıkıyor. Açığın en başta gelen sebeplerinden birini, SGK’nın prim alacaklarının tahsilinde yaşadığı sıkıntı oluşturuyor. Halihazırda kurumun tahsil edemediği alacağı yaklaşık 35 milyar TL. Kronik hale gelen SGK’nın prim alacaklarını tahsili için radikal bir önlem getiriliyor. 2014 yılı Mart ayından itibaren SGK, alacakları için e-haciz yoluna başvuracak. Bankalarla protokol yapılarak SGK alacaklarının e-haciz’le takip ve tahsil edilmesi sağlanacak. Bankalarla gerçekleştirilen protokoller çerçevesinde borçlunun banka mevduat hesabına elektronik ortamda haciz konulacak. Bu amaçla bilgi işlem altyapısı oluşturulacak.
SGK’nın prim borcunu ödemeyenlerin banka hesaplarına elektronik ortamda haciz konulmasına yönelik hazırlık, hükümetin ‘2014 yılı programı’nda yer aldı. Buna göre artık SGK’ya borçlu olanların banka hesaplarındaki paralara anında haciz gelecek. Böylece normal yollardan haftalarca süren haciz işlemleri, artık dakikalar içinde gerçekleşecek. Yeni sistem SGK için hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlayacak. Prim tahsilatı artacak. Elektronik haciz sistemi, borçlu işverenler ve Bağ-Kur’lular başta olmak üzere SGK’ya borcu olan binlerce kişi için ise banka hesabının hiç beklemediği bir anda boşalması anlamına geliyor.
SGK’nın e-haciz’e yönelmesinde çıkarılan prim aflarının beklenen sonucu vermemesi etkili oldu. 2008’de çıkarılan afta 24 milyar TL yapılandırıldı. Ancak SGK’nın tahsilatı 9 milyar TL’de kaldı. 2010’daki afta da tahsilat 10 milyar civarında oldu. Daha önceki aflarda ise tahsilat tutarı çok daha düşük. Bugüne dek yapılan 17 affın çoğunda tahsilat yüzde 10’u bile bulmadı. SGK’nın alacaklarını tahsil için çıkarılan aflar çare olmadı. Gelinen noktada SGK, alacaklarını tahsil için artık e-haciz yoluyla borçluların banka hesaplarına el koyacak.