Rabia Selamı
Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 10.01.2025 20:24
Semboller, toplumların önemli dinamiklerindendir. Toplum bilincini diri tutmaya, tarih ve inanç birliğini güçlendirmeye katkı yaparlar.
Şu günlerde Mısır’da başlayıp İslam dünyasını dalga dalga saran ve tüm dünyaya yayılan “Rabia” işareti de, bu anlamda “sembol” olma yolunda hızla ilerliyor.
***
Dört veya dördüncü anlamına gelen “Rabia” kelimesi ve ismini alan “Adeviyye Meydanı”, Tabiin döneminde köle iken özgürlüğüne kavuşan bir İslam kadınının adını taşıyor. Müttakı yaşantısı sebebiyle veli olduğuna inanılan ve tasavvuf kitaplarında menkibelere konu olan bu çilekeş hanımın, hayatında hiç evlenmediği ve kendini dini hayata adadığı biliniyor.
Adeviyye ailesinin dördüncü kızı olduğu için kendisine “Rabiatül Adeviyye” denilen bu kahraman kadın, Mısır’da yaşananlar ve isminin verildiği meydan sebebiyle bir kez daha hatırlanmış ve rahmetle yâd edilmiş olmaktadır.
Bizim tarihimizde toplumlara örnek olacak o kadar çok şahsiyet var ki, saymakla bitmez. Kadın, erkek, ihtiyar, genç ve hatta çocuk denecek küçük yaşta sayısız kahramanlarımız var bizim.
***
1987 yılında Avustralya’nın Başkenti Canberra’daki askeri müzeyi gezerken hayret etmiştim. Çanakkale harbinden elde ettikleri ufak tefek muharebe artıklarını, askeri levazımatı, top ve mermi kovanlarını toplamışlar, Mehmetçiğin giyecekleriyle birlikte sergiledikleri büyük bir müze oluşturmuşlar. Bunun yanında Çanakkale’de ölen kendi askerlerini de “kahraman” olarak baş köşeye oturtmuşlar. Öyle bir havada sergiliyorlar ki, sanırsınız dünyayı kurtarmışlar!..
İşin daha ilginci, Avrupa’dan sürgün edilen ne kadar isyancı, kaçakçı ve katil varsa, şehirlere hepsinin heykellerini yapmışlar, büstlerini dikmişler!.. Neden mi? Avustralya yerlilerinin ellerinden yurt ve topraklarını aldıkları için!.. Emperyalizm ve sömürgecilik, batılıların en iyi yaptıkları şey!...
Onlar, insanların özgürlüklerini alıp köleleştirdikleri için kendilerini “kahraman” ilan ediyorlar! Müslümanlar ise, köle olan insanları özgürlüklerine kavuşturuyorlar ama bunu bir kahramanlık değil, bir insanlık görevi, dinin bir gereği olarak yapıyorlar!.. Aradaki fark bu!..
***
Mısır’da bir şanlı direniş var! Özgürlüğün sembolü “Rabia” meydanı da bu direnişin ateşlendiği yer!.. İnşallah bu direniş, yakın zamanda Mısır halkının gerçek özgürlüğüne kavuşacağı günlerin de habercisi olur.
Mısır’da yakılan bu özgürlük meş’alesi, Allah’ın lütuf ve keremiyle bütün Ortadoğu ve İslam ülkelerini de aydınlatan bir İslami nura dönüşür, diye dua ve niyazda bulunuyoruz.
Özgürlük mücadelesi veren tüm tutsak, mazlum ve mağdur insanları, “Rabia” selamı ile selamlıyoruz…