Gelecek Nesillere Değerler Eğitimi

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 31.12.2024 05:33
YAZI
A
 “Değerler Eğitimi”, son yılların en çok konuşulan faaliyetleri arasında yerini almış bulunuyor.

Bunun en önemli sebebi, asırlar boyu bizi ayakta tutan değerlerimizin giderek aşınması ve günümüzde adeta kaybolmaya yüz tutmasıdır.

“Değerler” deyince, şüphesiz kendi geçmişimizin değerlerinden söz ediyoruz.

Nedir bu değerler?

Sadakat, vefa, sabır, adalet, nezaket, hikmet, haya, edep, dostluk, kardeşlik, dürüstlük, sevgi, saygı, emniyet, diğergâmlık, temizlik, tasarruf, emanet, özgüven, cömertlik, dayanışma, yardımlaşma vs…. gibi bol çeşidiyle kültür ve inancımızda var olan sayısız değerlerimiz….

***

Hayat Eğitim Kurumları, hafta sonunda Ankara’da değerler eğitimiyle ilgili “1.Kurumlararası Paylaşım Çalıştayı” düzenledi.

Çalıştaya, 7 ilden 15 okul ve 85 katılımcı iştirak etti.

Her bir katılımcının gözlerindeki parıltı, geleceği aydınlatan birer çerağ gibiydi sanki.

Çoğunluğu genç olan bu eğitimciler, seküler hayatın cenderesine sıkışmış ve batı uygarlığının cazibesine kapılmış bugünün genç neslini, o yüce değerleriyle yeniden nasıl buluşturabiliriz kaygısı, telaşı ve bir o kadar da azmi içindeydiler.

Yurdun dört bir yanından gelen ve sahadaki tecrübe ve görüşlerini çalıştayda görsel sunumlarıyla aktaran eğitimcilerin ortak görüşleri şuydu:

Genç nesli kazanmanın en sağlıklı yolu; onlara dostça, arkadaşça, sevgiyle ve anlayışla yaklaşmaktır. Sert muameleler, kaba sözler ve incitici tavırlar, onları kaybetmenin en kestirme yolu olur.

Tabii ki bu durum, onları tamamen başıboş bırakmak ve sınırsız özgülük tanımak anlamına gelmiyor.

Bu konuda en büyük örnek, Allah Resulü Hz. Muhammed (a.s) efendimizdir.

Onun gençlerle diyaloğunda gördüğümüz terbiyevî üslup ve eğitici metot, bizim en büyük kılavuzumuzdur.

***

Uyuşturucu kullanımının giderek yaygınlaştığı, sigaranın bir virüs salgını gibi gençleri sardığı, alkol tüketimi başta olmak üzere, bahis oyunları, yarışlar, kumar ve diğer kötü alışkanlıkların küçük yaştaki öğrencilere kadar ulaştığı günümüzde, her zamankinden daha çok, bu değerlerimizi öne çıkarmamız gerektiği çok açıktır.    

Öğrencilerin karakter gelişine büyük önem vermemiz icap ediyor. Çünkü onlar, yarınları inşa edecek olan gençlerimizdir.

Karakteri gelişmemiş veya değerler eğitimi yetersiz gençlerden meydana gelecek bir toplumun, fikren ve ilmen başkalarının tutsağı olmaktan kurtulamayacağı âşikârdır.

ETİKETLER:

Mehmet Emin PARLAKTÜRK

Mehmet Emin PARLAKTÜRK

Yazarın Diğer Yazıları