Konya’da “Ebola” Tedbirleri Alındı

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde “Ebola” şüphesi taşıyanların gideceği 36 ilde yer alan 45 hastaneden biri olan Konya Numune Hastanesi’nde olası “Ebola” vakasına karşı tüm tedbirler alındı.Sağlık Bakanlığı’nın...
Konya’da “Ebola” Tedbirleri Alındı
Kayıt Tarihi: 21.10.2014 11:26 - Son Güncelleme: 07.01.2025 19:48
YAZI
A
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde “Ebola” şüphesi taşıyanların gideceği 36 ilde yer alan 45 hastaneden biri olan Konya Numune Hastanesi’nde olası “Ebola” vakasına karşı tüm tedbirler alındı.
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde, “Ebola” şüphesi taşıyanların gideceği 36 ilde 45 hastane belirlendi. 36 il içerisinde yer alan Konya’da da Numune Hastanesi ile Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi referans hastane olarak seçildi. Referans hastanelerden biri olan Numune Hastanesi’nde olası “Ebola” vakasına karşı tüm hazırlıklar tamamlandı.
Numune Hastanesi Başhekimi İç Hastalıkları ve Fizyoloji Uzmanı Dr. Halit Karaca, hastane olarak Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde belirlemiş olduğu “Ebola” virüs hastalığına karşı referans hastanelerden biri olduklarını belirterek, “Ebola virüs hastalığına karşı sağlık personelimiz gerekli eğitimi almış durumda ve bu hastalığa karşı gerekli tıbbi ekipmanlarımız da hastanemizde mevcuttur. Bu hastalığa karşı sağlık personelini koruyan sıvı geçirmez tulumlar, önlükler, eldivenler ve maskeler sağlık personelinde mevcuttur. Ayrıca bu hastalıkla karşılaştığımız zaman diğer hastalarla teması engellemek amacıyla izole, yani ayrı bir oda belirledik. Ama hamdolsun şu ana kadar Konya genelinde böyle bir hastalıkla karşılaşmış durumda değiliz. Henüz bir bildirim almadık ama olağanüstü durumlara karşı hastanemiz bu hastalığa karşı hazırdır” dedi.
EBOLA BELİRTİLERİNE DİKKAT
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Özçimen de, Ebola’nın Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 7 ülkede görüldüğünü ifade ederek, “Ülkemizde saptanmış bir vaka yoktur. Fakat yine de tüm önlemlerimizi aldık. Konya Numune Hastanesi olarak referans hastane seçildik. Tüm personelimize gerekli eğitimleri verdik. Kişisel koruyucu ekipmanlarımızı tamamladık. Hastanın yatırılacağı odayı belirledik. Olası bir vakaya karşı hazırız” diye konuştu.
Ebola hastalığının belirtileri ve bulaşma yollarından da bahseden Dr. Özçimen, "Yol açtığı klinik tabloda hastaların vücut sıcaklıkları 38,6 dereceyi geçer. Şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı sıklıkla tabloya eklenir. Hastalığa yakalananların vücutlarının çeşitli yerlerinden kanamalar ortaya çıkabilir. Salgının kökeni tam olarak bilinmese de hastalığın bir hayvandan bulaşmış olabileceği düşünülmektedir. Hastalık hasta hayvanların sekresyonlarına temas ve pişmemiş etlerin yenmesi ile bulaşabilmektedir. İnsandan insana bulaş ise hastaların kan, serum, plazma, idrar, sümük, salya, tükürük, gaita, kusmuk, anne sütü ve meni gibi vücut sıvılarıyla direkt temas, hastanın tedavisi sırasında kullanılan şırınga, iğne ve bistüri gibi ekipmanlarla direkt temas ile olmaktadır. Hava yoluyla veya suyla bulaşmaz" şeklinde konuştu.
"EBOLA BELİRTİLERİ OLAN HİÇBİR YERE DOKUNMADAN HASTANEYE ULAŞSIN"
Ebola hastalığının tedavisinin yapıldığı hastanelere gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Özçimen, "Riskli bölgede yaşarken ateşiniz çıkarsa, ayrıca baş ağrısı, halsizlik, ishal, karın ve kas ağrısı veya kanama gibi belirtilerden biri ortaya çıkarsa hemen hastaneye başvurun. Eğer bu belirtileri gösterirseniz kimseye temas etmeden, mümkün olduğunca hiçbir yere dokunmadan hastaneye ulaşın" uyarısında bulundu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler