Konut kredilerinde tüketici korunacak

Konut finansmanı sözleşmelerinde tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.
Konut kredilerinde tüketici korunacak
Kayıt Tarihi: 28.11.2015 20:53 - Son Güncelleme: 08.01.2025 22:11
YAZI
A
 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 28 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen ‘Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre, tüketicinin hayatında neler değişecek? Konut kredisi alanlar hangi yeni haklara kavuşacak?

KONUT KREDİSİNDE NELER DEĞİŞİYOR

-Konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak.

-Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek.

-Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek.

-Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak.

-Tüketici sigorta yaptırmayı talep ederse, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak ve zorunlu deprem sigortasıyla ilgili hükümler saklı olacak.

ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ

-Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. Bu durumda konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli indirimi yapacak.

-Faiz oranının sabit belirlenirse, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilecek.

-Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1’ini, aşanlarda ise yüzde 2’sini geçemeyecek.

-Erken ödeme tazminat tutarı, tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacak.

SÖZLEŞMEYE İLİŞKİN AÇILAN HESAP İÇİN ÜCRET VE MASRAF ALINMAYACAK

-Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılırken ve sadece krediyle ilgili işlemler yapılırken tüketiciden herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.

-Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınarak belirlenebilecek.

-Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşme tarihindeki oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek.

-Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az 2 taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekecek.

YILLIK MALİYET ORANI ZORUNLU OLACAK

-Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranı zorunlu olarak yer alacak.

-Tüketici talep ederse, konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneği tüketiciye verilecek.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler