Konya’da Sanayi Gecesi

Konya Sanayi Odası’nın (KSO) 40. kuruluş yıldönümünde 40 yıllık üyelere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle ödülleri verildi.
Konya’da Sanayi Gecesi
Kayıt Tarihi: 28.11.2014 20:33 - Son Güncelleme: 11.01.2025 03:48
YAZI
A
Konya Sanayi Odası’nın (KSO) 40. kuruluş yıldönümünde 40 yıllık üyelere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle ödülleri verildi.

Konya Sanayi Gecesi adıyla bir otelde düzenlenen törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, devletler kurmuş bir milletin evlatları olduğumuzu belirterek, "Bizim medeniyetimizin temelinde sevgi, barış, kardeşlik var. Ecdadımız bu toprakların bize ilelebet yurt olması için canlarını vermişler. Dünyada medeniyet inşa etmiş milletlerdeniz. Özellikle İslam medeniyeti dünyaya çok büyük hediyeler sunmuş. İslam’ın doğuşundan ve ilk gelişme yıllarından itibaren İslam dünyası dünyanın en gelişmiş toplumları olarak dünyanın gidişatına yön vermiş. Bunu kılıçla, silahla yapmamış, ilim ve gönlü birleştirerek yapmış. Bilim adamı olmak için dine şaşı bakmak gerekmiyor. Dünyanın en önemli bilginlerinin dine bakışı pozitiftir ama son yüzyılda bunda çok farklı anlayışlar ortaya çıktı. Maalesef özellikle son 300 yılımızda bilime, sosyal bilimlere verdiğimiz değer azaldıkça milletimiz açısından bir duraklama yaşandı. Yiğit düştüğü yerden kalkar. Şimdi yeni bir sıçrama yapmanın, en fazla yoğunlaşmamız gereken alan bilim ve teknolojidir. Bu açıdan Konya’yı önemsiyoruz. Konya her yönüyle bizim kültür başkentimiz. Bu açıdan özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza bilim merkezi yapılmasında gösterdiği destek ve emek için teşekkür ediyorum. Biz de TÜBİTAK olarak sergi desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bilim sergilerini yerli olarak tasarlayacağız ve üreteceğiz. Özellikle sayın Başbakanımızın Dışişleri Bakanı iken bu konuyu ne kadar yakından taklip ettiğini biliyorum. Kendisine özellikle teşekkür ediyorum” dedi.



"YENİ BİR MEDENİYETİN İNŞASININ YOLU BİLİMDE, SANAYİDE, TEKNOLOJİDE GÜÇLÜ OLMAKTAN GEÇİYOR"

“Özellikle gelecekle ilgili birkaç noktayı sizlerle paylaşayım” diyen Bakan Işık, "Yeni bir medeniyetin inşasının yolu bilimde, sanayide ve teknolojide güçlü olmaktan geçiyor. Bugün dünyada etkili olan ülkelerin hepsi bu alanda güçlü ülkeler. İmalat sanayisinin kıymetini herkes anladı. Artık imalat sanayisinde Türkiye’nin 3 temel önceliği var. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Artık ölçek bazında yerli olarak ne üretebiliyorsak üreteceğiz. Yerli üretebileceğimiz hiçbir şeyin ithaline sıcak bakmıyoruz. Bununla ilgili birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. 1 Ocak 2015 itibariyle pek çok düzenleme de hayata geçmiş olacak. İkincisi yenilikçi üretim. Türkiye yerli ve yenilikçi üretimi başarmak zorunda. Geldiğimiz seviye daha fazla sürümden kazanma değil, daha katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Kamu alımlarını Türkiye’de yerli ve yenilikçi üretim için kaldıraç olarak kullanıyoruz. Yenilikçi üretim için olmazsa olmaz olan Ar-Ge ve inovasyon. Bunu yapmadan teknoloji düzeyimizi ileri seviyeye getirme imkanı yok. Ar-Ge ve teknoloji geliştirme bölgelerine ciddi destekler veriyoruz. Devlet destek ve teşviklerini yerli ve yenilikçi üretim için kaldıraç olarak kullanmak istiyoruz. Devlet desteklerinde benim bir fikrim var diyen herkesin ayağı yere basan projelerini destekliyoruz. Ben Sanayi Bakanı olarak Ar-Ge bütçesinin tamamıyla kullanılamamasından yakınan bir bakanım. Konya’da verimli temaslarımız oldu. Konya geleceğin sadece Türkiye için değil, bölgemiz için yıldız şehirlerinden bir tanesi. İşsizlik oranı yüzde 4,7. Konya Türkiye gibi yeni bir sıçrama yapmaya hazır. Bu sıçramayı geleneksel üretimle değil, dönüşümle ve yüksek teknolojiye bağlı ürünleri üretmekle yapabilir. Konya’da bir tane Ar-Ge merkezimiz var, bu yetersiz” şeklinde konuştu.

"2020’DEN ÖNCE YERLİ HİBRİD BİR ARACI YOLA ÇIKARACAĞIZ"

Yerli otomobil ile ilgili konuşan Bakan Fikri Işık, “Yerli otomobille ilgili biz Türkiye olarak pek çok treni kaçırmış bir milletiz. 1930’larda uçak yapmaya başlamış, 1940’larda zamanın iktidarının bu adam başımıza bela olur diye Nuri Demirağ’ı batırmasını biliyoruz. Devrim otomobili de yine hazin bir şekilde sona erdi. Bugün Türkiye’yi Güney Kore ile kıyaslayanlar var. Yeni bir fırsatı kaçırmak istemiyoruz. 2020’den önce yerli hibrid bir aracı yola çıkartacağız. Bunu babayiğit veya babayiğitlerin bir araya geldiği, konsorsiyum üretecek. Biz onların yolunu açacağız. Bu memleketin evladı olarak bir Türk markasını dünyanın yollarına çıkaralım, biz de varız diyelim inşallah” diye konuştu.

Bakan Işık, konuşmasının sonunda 40. yıl coşkusunu paylaşmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

"YERLİ OTOMOBİLDE BABAYİĞİDİN KONYA’DAN ÇIKACAĞINA İNANIYORUM"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "Bugün itibariyle Konya’mız Türkiye’nin kıskanılacak bir noktasına geldi. Bugünkü tabloya baktığımız zaman Türkiye’nin yönetiminde kim var. Bir Konyalı Başbakanımız var. İçimizden gelen birisi. Anadolu insanı ve Türkiye olarak bundan başka ne isteyebiliriz. 10 yıl önce Türkiye’nin en büyük 1000 firması arasında toplam 13 tane Konyalı sanayicilerden firma var. Bugün itibariyle 25 tane firmamız ilk 1000 büyük firma arasına girmiş. Yerli otomobilde babayiğidin Konya’dan çıkacağına inanıyorum. İnşallah Konya babayiğidini de çıkartacaktır" dedi.

"KONYA ARTIK GEÇMİŞİ KADAR GÖRKEMLİ BİR GELECEĞE DOĞRU YÜRÜYOR"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, “13. yüzyıldan başlarsak Konya o zamanlarda coğrafyanın en muhteşem şehri, en önemli şehri. Selçuklu payitahtı o zamanın ticaretin ve zanaatın idari ve siyasi merkezi konumunda. Sonra önemini bir hayli kaybetmiş ve 40-50 sene önce tamamen bir tarım şehri olarak anılan, buğday ambarı diye tabir edilen bir şehir. Fakat bugün hamdolsun Konya’mız gerek üretim gücüyle, gerek üniversiteleri ile kamu yatırımlarıyla, yerel yönetimdeki yatırımlarıyla çok farklı bir noktada ve Konya artık geçmişi kadar önemli, görkemli bir geleceğe doğru yürüyor” diye konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü konuşmasına, “Kadim Medeniyet Selçuklu iklimine, tarih ve kültürün başkenti Konya’ya, Yeni Türkiye’nin vizyonuna üreterek gönülden katkı sağlayan insanların şehrine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” diyerek başladı.

Bu gecenin muhteşem maziyi, muhteşem geleceğe bağlamak için, geceli gündüzlü çalışan iş dünyasının, sanayicilerin gurur gecesi olduğunu dile getiren Memiş Kütükcü, “Konyalı çalışkandır. Bugün geldiği yer, bu çalışkanlığın eseridir. Ancak Konyalı sadece kendisi için çalışmaz; acaba kaç insana iş olurum, kaç eve aş olurum, nasıl daha çok ihracat yaparım diye düşünür hep. İşte bu düşünce, bu şehrin sanayicilerine ‘imkansız’ denenin yolunu açtı. Onlar aslında imkansızı başardılar. Hepimiz hatırlarız; Türkiye’nin bir cente bile muhtaç olduğu 1970’lerde, maalesef, ihracat önceliklerimiz arasında bile değildi. Ülkenin ihracatı o yıllarda sadece bir buçuk milyar dolardı. Ülke ihracat yapamıyor, elde döviz olmayınca da en zaruri ihtiyaçlar bile karşılanamıyordu. 1970’leri hatırlayanların en unutamadıkları, zannedersem kuyruklardır. Tüpgaz kuyruklarında, margarin kuyruklarında bekledik hepimiz.
İşte Konya Sanayi Odası, böyle bir Türkiye’de, bütün karanlıklara rağmen, Türkiye’ye güvenen, ülkesinin geleceğine meşale yakmak isteyen, Konya’yı daha aydınlık bir geleceğe taşımak isteyen cesur yürekler tarafından kuruldu” dedi.



“KSO’DA 602 ÜYE 60 BİN İSTİHDAM”

Başkan Kütükcü, 40 yıl önce 165 üyeyle kurulan, bugün ise bin 602 üyesiyle 60 binin üzerinde doğrudan istihdam sağlayan güçlü bir Konya Sanayi Odası olduğunu dile getirerek, “Sağlam temeller üzerinde yükselen, daha güçlü bir Konya için, daha güçlü bir Türkiye için hayalleri ve projeleri olan bir Konya Sanayi Odası var. Henüz kümelenme ülke gündeminde taptaze iken, Türkiye’nin ilk otomotiv yan sanayi iş kümesini hayata geçiren, ilk Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’ni başlatan, Büyükşehir Belediyemizle birlikte ilk Bilim Merkezi’nin Konya’ya kazandırılmasına öncülük eden, Türkiye’nin bölgesel nitelikteki ilk inovasyon merkezi’ni, İnnopark’ı kuran bir Konya Sanayi Odası var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin küresel vizyonuyla hareket ederek, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunan, Türkiye’nin tam puanla akredite olan tek sanayi odası, Konya Sanayi Odası var. İş dünyasının sorunlarını yakından takip eden, çözümü için irade koyan, üyeleri Avrupa’dan, Amerika’ya, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya, dünyanın dört bir yanıyla ticaret yapan bir Konya Sanayi Odası var. Ben, burada göğüs kabartan bu başarılara imza atan tüm sanayicilerimize, üyelerimize, kuruluşundan bu yana odamızda görev yapan yönetim kurulu başkanlarımıza, meclis başkanlarımıza, odamızın organlarında görev almış bütün iş adamlarımıza ve işin mutfağındaki personelimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum” diye konuştu.

“RAKAMLARLA KONYA SANAYİSİ”

Başkan Kütükcü, son 40 yılda Konya sanayisi hakkında da bilgi vererek, “Son 40 yılda Konya’da 9 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 14 özel sanayi sitesi kuruldu. Bu OSB’lerde ve sanayi sitelerinde 70 binin üzerinde istihdam sağlandı. Son 15 yılda, ihracatçı firma sayımız 4.2 kat artarak 1427’ye ulaştı. Yine son 15 yılda, ihracatımız tam 16 kat artarak, 1.4 milyar dolar seviyelerini yakaladı. Sanayi üretimi yapan firma sayısı bakımından Türkiye’de 5’inci sıraya yükseldik. Türkiye’nin ilk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 25 firma ile temsil ediliyoruz. Dış ticaret fazlası veren ender şehirlerden birisiyiz. Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu ikinci il durumundayız. Artık ihracatımızın yüzde 67’sini sanayi mamulleri oluşturuyor. Ve tüm bu başarıların bir eseri olarak bugün; Konya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası içerisinde sanayi üretiminin payı yüzde 22.3’e ulaştı. Bu rakamlar, Konya’nın, Anadolu’nun nitelikli üretim merkezi olma yolundaki kararlı yürüyüşünün ifadesidir. Hepimize ‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak öğretilen Konya, artık 186 ülkeye ihracat yapan gerçek bir sanayi şehridir. Elbette, tahıl ambarı, tarım başkenti olmakla gurur duyuyoruz, ama hızla sanayileşmemiz gerektiğinin, hatta yüksek katma değer üreten yeni bir sanayi hamlesi yapmamız gerektiğinin farkındayız. 32 bin KOBİ ile, Türkiye’nin KOBİ Başkenti olmakla gurur duyuyoruz. Ama bununla yetinmeyeceğiz. İşletmelerimizin ölçeklerini büyütmek, yaşanabilirliğini bozmadan şehrimizin Marmara Havzası’na alternatif olma yolundaki ilerleyişini hızlandırmak istiyoruz. Bunu da başaracağız inşallah. Şimdi Konya Sanayi Odası olarak, yeni bir heyecanımız var. Konya’ya Türkiye’nin bölgesel nitelikteki ilk inovasyon merkezini, İnnopark’ı kazandırıyoruz. İnşaatımız tamamlanmak üzere. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde faaliyete başlayacak” dedi.

“DEVLER GİBİ ESERLER BIRAKMAK İÇİN KARINCALAR GİBİ ÇALIŞACAĞIZ”

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için çok çalışacaklarını söyledi. Kütükcü, “Konya iş dünyası olarak, ay yıldızlı bayrağı daha yükseklerde dalgalandırmak için 7 gün 24 saat çalışacağız. Bu ülkeyi yeniden karanlık vadilere çekmek isteyenlere inat, Yeni Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışacağız. Türkiye’ye bir söz verdik; 2023’te 15 milyar dolar ihracat yapacağız dedik. Yapacağız Allah’ın izniyle” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 40 yıllık üyeler ile hayatta olan eski oda başkanları ve meclis başkanlarına plaket verildi, 40. yıl pastası kesildi.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler