Konya İli Ekonomik Göstergeleri Yayınlandı
Konya perakende güveni durağan seyretti.
Temmuz 2015’te TEPE -10,2 değerini alırken, KOPE 0,7 değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 4,7 puan, TEPE ise 2 puan azaldı.
Temmuz ayında en iyi performansı motorlu taşıtlar sektörü gösterdi:
Konya’da perakende sektörüne Temmuz ayında en iyi performansı “motorlu taşıtlar” sektörü sergiledi. Bu sektörü, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü takip etti. Bu iki sektördeki artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti.
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.
KOHİZ, bir önceki aya göre 7,9 puan geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,9 puan yükselerek 1,8 puan değerini aldı. Firmaların %48’i gelecek dönemden umutlu.
Temmuz ayının lideri; eğitim sektörü oldu:
Temmuz ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibariyle bakıldığında “eğitim” sektörünün en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “finansal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri” sektörleri takip etti
Konya inşaat sektörü güven endeksi, Türkiye geneli ve AB’den daha düşük.
Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Temmuz 2015’te hem bir önceki aya (5,8 puan) hem de bir önceki yılın aynı ayına (16,3 puan) göre düştü.
Konya’da sigortalı çalışan sayısı en hızlı artıran 4. il oldu.
SGK verilerine göre Nisan 2015’te sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 681 bin olurken Konya’da ise 290 bin olmuştur. Nisan 2014’ten Nisan 2015’e sigortalı ücretli sayısı Türkiye’de 812 bin (%6,3) artarken Konya’da 19 bin (%7,2) artmıştır.
Konya kayıtlı çiftçi sayısında lider il.
Konya, kayıtlı çiftçi sayısı en fazla olan iller arasında 47 bin çiftçi ile 1. sıradadır.
Konya’nın İhracatı toparlanmaya başladı.
2015 yılına düşüşle başlamasına rağmen Nisan ayına kadar toparlanma eğiliminde olan ihracat rakamları, Mayıs ayında 2015 yılının en düşük seviyesine indi; Haziran ayında ise tekrar yükseldi.
2015 Mayıs ayında 102 milyon dolar olan ihracat, Haziran ayında 8 milyon dolar artarak 110 milyon dolara yükseldi.
Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (12,2 milyon dolar), Suudi Arabistan (6,5 milyon dolar) ve Almanya (6 milyon dolar).
Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2015
Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.
Konya İli Ekonomik Göstergeleri için tıklayınız.