İnternet Yasasına Tepkiler Büyüyor-Gül Yasayı Onaylayacak mı?
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki,Türkiye’de internet kullanımına ilişkin getirilen yasakların, ifade özgürlüğü konusunda uluslararası standartlara uymadığını söyledi.
Haftalık basın toplantısında soruları yanıtlayan Psaki, yeni düzenlemeyle ilgili soruya, “Bu yasalar, henüz kabul edilmemiş olan geniş kapsamlı yasaların bir parçası. Biz elbette Türkiye’nin internet kullanımına kısıtlama ve yasaklar getiren mevzuat durumunu izliyoruz. ABD olarak dünya genelinde ifade özgürlüğünü güçlü biçimde savunuyoruz ve savunmayı da sürdüreceğiz. Demokrasilerin, halkların farklı sesleriyle güçlendiğine inanıyoruz” şeklinde cevap verdi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yaptığı “Yeni önlemler, yönetimin internete kapsamlı şekilde müdahale etmesine ve Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının bilgilerini mahkeme gözetimi olmaksızın elde etmesine imkan tanıyor” açıklamasına da katıldıklarını belirten Psaki, “Endişeleri biz de paylaşıyoruz. Bu girişimler, ifade özgürlüğü konusundaki uluslararası standartlarla uyumlu değil. Ayrıca, ifade özgürlüğünü, araştırmacı gazeteciliği, gazetecilerin kaynaklarının korunmasını, internet üzerinden bilgiye erişim ve siyasi tartışmaları önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip” diye konuştu.
STANDARTLAR YÜKSELMELİ
Avrupa Birliği Komisyonu da dünkü toplantısında internet yasasını tartıştı. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, vatandaşın bilgiye erişimini hükümetin kontrol edebileceğini ve bunun da ciddi endişe oluşturduğunu ifade etti. Stano, “Kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
YASA VETO EDİLMELİ
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı veto etmesi gerektiğini belirtti. Örgütün açıklamasında “Meclis bu maddeleri, üzerlerinde kapsamlı müzakere yapmadan veya uzmanlardan gereğince görüş almadan kabul etti”ifadelerine yer verildi.
TÜSİAD GÜL’E MEKTUP GÖNDERDİ
TÜSİAD internet yasasıyla ilgili görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektupla iletti. Cumhurbaşkanından yasayı veto etmesi istenen mektupta,“Ülkemizde internet düzenlemesi denilince hemen yasaklama refleksinin devreye girmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu bağlamda, söz konusu kanunun, AİHM’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu diğer uluslararası antlaşmaların tanımladığı ifade özgürlüğü de dahil temel insan hakları kriterlerini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz” denildi.
BAHÇELİ: GARDİYANLAR KUYRUĞA GİRDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medyanın uzaktan kumanda edilen oyuncağa dönüştüğünü belirterek “İnternet gardiyanları haber alma özgürlüğünü zapturapt altına almak için kuyruğa girmişlerdir” dedi.
Bahçeli, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Tarafsız ve bağımsız olması gereken medya; köleleşmiş, uzaktan kumanda edilen oyuncağa dönüşmüştür. İnternet gardiyanları haber alma özgürlüğünü zapturapt altına almak için kuyruğa girmişlerdir. Meraklanmayın, ülkemizin bu karabasandan uyanması, kabus gibi çöken zulüm ve baskıdan kurtulması muhakkak ki gerçekleşecektir. Dar ve köhne kalıpları kıracak, korku dağlarını yıkacak, hak ve hukukumuzu savunacak cesaret ve irade hepimizde vardır.”
VETO ETMEZSE TWİTTER’DAN SİLECEĞİM
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yeni “Demokratikleşme Paketi”ndeki tek olumlu maddenin, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması olduğunu söyledi. Kaplan, internetle ilgili düzenlemenin anımsatılması üzerine, “Sayın Cumhurbaşkanı‘nın ne kadar özgürlükçü olduğunu göreceğiz. Gelişmiş ülkelerin, dünyanın bu konudaki tepkileri de ortada. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bunu veto etmesi gerektiğini düşünüyorum. Veto etmezse Twitter’dan sileceğim ve kendisini takip etmeyeceğim” diye konuştu.
GREENPEACE: ÇEVREYİ DE TEHDİT EDİYOR
Yeni internet yasası hakkında açıklama yapan Greenpeace, bu yasayla çevre için yürütülen kampanyaların da tehdit altında olduğunu ifade etti. Greenpeace Online Kampanyalar Sorumlusu Yiğit Erçevik, “Yeni yasayla, çevre suçlarına karşı milyonlarca insanla birlikte yürüttüğümüz kampanyaların geleceği de tehdit ediliyor. Bu yasayla, çevre suçu işleyen şirket ve kurumlar, internet üzerinden yürüttüğümüz kampanyaları kolayca engelleyebilir, ortaya çıkardığımız skandalları rahatlıkla karartabilir. Greenpeace’in ve çevre suçlarına karşı mücadele eden kurumların ifade özgürlüklerinin ve bilgiye erişim hakkının engellenmesi, uzun vadede çevre suçlarının artması demek. Sayın Abdullah Gül’den bu yasayı onaylamamasını istiyoruz” dedi.
YASA NELER GETİRİYOR ?
Özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikayet bile olmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) emriyle internet yayınları durdurulabilecek.