Davutoğlu 10.Ekonomik Paketi Açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, '10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıkladı. Davutoğlu, Ev Desteği Katkısı ile ilgili olarak '100 bin lira biriktirene 15 bin lira katkı sağlayacağız' dedi.
Davutoğlu 10.Ekonomik Paketi Açıkladı
Kayıt Tarihi: 28.01.2015 12:55 - Son Güncelleme: 01.01.2025 17:39
YAZI
A
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, '10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıkladı. 8 madde halinde yeni dönüşüm planını açıklayan Davutoğlu müjdeleri ard arda sıraladı.

Davutoğlu geçtiğimiz günlerde açıklanan ev alana destek desteği' hakkında merak edilen soruları cevapladı. Davutoğlu,'Konut edinmek isteyenlere yüzde 15'lik devlet desteği sağlanacağını, bunun kademeli olacağını belirterek, "Birisi derse ki ben dördüncü yılda, üçüncü yılda evi almak istiyorum, 4 ve 3. yıllar için kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz"dedi.

ÜNİVERSİTELERDE 3 SÖMESTR DÖNEMİ

Davutoğlu ayrıca üniversitelerde 3 sömestr döneminin uygulanacağını belirtti. Davutoğlu'Sekiz ay takriben eğitim görüp dört ay eğitimin dışında, tatili ortadan kaldırmayı düşünmüyoruz ama uygulamayı da hayata hazırlık, tatil için de sosyal zenginlik olarak değerlendirilecek bir program düşünüyoruz. Üniversitelerde 3 sömestr uygulamasını yaygınlaştıracağız. Bireysel yetenekleri ortaya çıkaracak rehberlik servislerini geliştireceğiz. Mesleki teknik okul ve kurumlarda atölye kurumlarını geliştireceğiz.' dedi.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli başlıklar

Davutoğlu, 'İşgücü piyasasının daha etkin hale getirimeyi, nitelikli ve insana yaraşır istihdamı artırmayı, işsizliği azaltmayı ve işgücü verimliliğini yükseltmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, 'Program dönemi sonunda yani 2018 sonunda kadınların işgücü katılım ve istihdam oranlarını her yıl ortalama 1 puan artırmayı, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı ve istihdam teşviklerinin etkinliğini artırmayı planlıyoruz. 43 adet eylem planı var bunun içinde. Bugün 8 madde daha açıklayacağız.' dedi.

1. PROGRAM İŞ GÜCÜ PİYASASININ ETKİNLEŞTİRİLMESİ

İşsizler, kayıt dışı çalışanlar hedeflerimiz. Hedefimiz işsizliğin azaltılması, çalışan kadınların kariyerle aile arasında tercihin önüne geçilmesi. Programla neyi hedefliyoruz. İş gücü piyasasını daha etkin hale getirmeyi, işsizliği azaltmayı, verimliliği yükseltmeyi amaçlıyoruz. 2018 sonunda kadınların istihdam oranlarını her yıl bir puan artırmayı, esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırmayı planlıyoruz. 43 adet eylem planı var. Kadın girişimcilik programı hazırlayacak uygulamaya koyacağız. Kadın girişimciliğini teşvik etmek için. 

ÇALIŞAN ANNEYE ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ

Nasıl anne ve baba, kız ve erkek çocukları arasında ayrım yapmaz, gerçek anne babaysa. Devletin ve kamunun da kadınlar erkekler arasında bir ayrım olmaksızın, eşitsizlik olmaması için çalışmalar yapacağız. Bir izleme ve değerlendirme sistemi kuracağız. Programların takibini 81 ilde gerçekleştireceğiz. Uzaktan eğitim sistemi kuracağız. Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacağız. işsizlik sigortasından yararlanma şartlarını esnetmek için çalışmalar yapacağız. Yeni esnek çalışma sistemlerini içeren mevzuat çalışmalarını yapacağız. Sosyal yardım istihdam bağlantısı bilgi sistemini geliştireceğiz. Sosyal yardımla istihdam arasında irtibat kurup, teşvik edici şekilde kullanılması…

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANA TEŞVİK

İşkur’a kayıt edilen sosyal yardım yararlanıcılarına bilgilendirme sunacağız. Çalışılabilir sosyal alanlar için, işsizlik yardımı ve özendirici yardım programları geliştireceğiz. Özel sektörde çalışıyor, belli bir teşvik uygulayacağız. Şunu da ifade edeyim istihdamla ilgili bütün bu sektörel dönüşüm programlarından bağımsız olarak, işsizlikle mücadeleyle ilgili ayrı bir çalışma ekibi talimatı vermiştim. Bu çerçevede yapılan çalışmayı, ayrı bir sunumla kamuoyumuzla paylaşacağız. İstihdam bizim için hayati konudur.

2. PROGRAM TEMEL VE MESLEKİ BECERİLERİN GELİŞTİRİLMESİ 

Amacımız problem çözme, iletişim, liderlik, kariyer planlama gibi temel becerileri geliştirmek. Diploma belli bir eğitimin tamamlandığı anlamına gelen bir belgedir. Yapmamız gereken pratik uygulamada daha anlamı yere nasıl oturtacağız? Ek çalışmalar yapmak zorundayız. Sanatsal ve sportif becerilere sahip olması önem taşıyor. Burada da işgücü piyasası ile eğitim sistemi arasını yeniden tamamlayacağız. Anfilerden sınıflardan fabrikaya geçtiğinde dünya geçmiş gibi bir atmosfer yaşıyor sudan çıkmış balık gibi… Onun için bu önemli bir alan. Burada ön gördüğümüz eylemler şunlar.

UYGULAMALI EĞİTİM YAYGINLAŞACAK

Uygulamalı eğitimi yaygınlaştıracağız. Konya’da ayakkabı organize sanayi bölgesinde, milli eğitim bakanlığıyla işbirliği içinde açtığı meslek okulu var. Site ayakkabı endüstrisi neyi gerektiriyorsa ona göre tanzim ediliyor. Onun için MEB’e brifing için gittiğimde meslek liselerini iş dünyasıyla birlikte uygulamalı ve iş dünyasının da fiilen katkıda bulunduğu bir yere dönüştürmemiz şart. Sekiz ay takriben eğitim görüp dört ay eğitimin dışında, tatili ortadan kaldırmayı düşünmüyoruz ama uygulamayı da hayata hazırlık, tatil için de sosyal zenginlik olarak değerlendirilecek bir program düşünüyoruz. Mesleki teknik okul ve kurumlarda atölye kurumlarını geliştireceğiz. Üniversitelerde 3 sömestr uygulamasını yaygınlaştıracağız

REHBERLİK SİSTEMİ OLUŞTURACAĞIZ

Ortaokul ve liselerde rehberlik sistemleri oluşturacağız. Şu an var fakat bireysel yeteneklere göre değil. yetişkin nüfusun temel becerileri kazanmasına yönelik programlar yararlandırılacak, halk eğitim merkezlerini geliştireceğiz. Eğitim müfredatını sanat ve sportif faaliyet olarak güncelleyeceğiz. Müfredat dışı aktiviteler, hepimiz yaşamışıdır. İnsanı eğitim dışında geliştiren alan sanat sosyal sportif faaliyet. Bunları eğitimin de bir parçası olarak mutlaka teşvik edilmesi lazım. Bunlar ekstra yapılan, eskiden babaların futbol oynayana, sporcu mu olacaksın okuluna bak dediği aslında bedensel gelişim ile zihinsel gelişim arasındaki irtibatı kuramamaktan kaynaklanıyor. Bu senin ne işine yarayacak denilen yaklaşım yerine ruhi gelişim ile zihinsel gelişim arasındaki irtibatı yakalamak gerekiyor.

3. PROGRAM NİTELİKLİ İNSANLAR İÇİN BEYİN GÖÇÜ 

Yükselen medeniyet merkezlerine doğru nitelikli insan gücü akar, düşen yerlerden de kaçar. İstanbul’un fethinden sonra, Fatih külliyesinin kurulduğuna baktığınızda, Kahire’den Bağdat’tan insanların artık ilim ve saygı görmek için İstanbul’a akışları örnektir. İkinci Dünya savaşında, ABD’ye dönük olarak Avrupa’da önemli akademisyenlerin ailelerin göç edişi… Hatta İkinci dünya savaşında Almanya’yı bombalayan ABD uçaklarına karşı Heidelberg bölgesinin bombalanmaması buna örnektir. Türkiye’den 28 Şubat’ta kaçan nitelikli insan gücü, 12 Eylül’de de olmuştur. Şimdi tersine yurt dışındaki iyi eğitim görmüş insanlarımız Türkiye’ye dönmeye çalışıyor. Ortadoğu ülkelerindeki, Ukrayna’daki istikrarsızlık da Türkiye’ye dönük kaliteli insan unsuru bilim hayatında nasıl hayatımı sürdürebilirim kaygısını sürdürüyorlar. Dış tanıtıma önem vereceğiz. Türkiye’nin ekonomik tarihi bağlarının güçlü olduğu ülkelerle AB ile gerçekleştirdiğimiz programlar gerçekleştireceğiz.

BEYİN GÖCÜNÜ ENGELLEYECEĞİZ

Şimdi öyle bir durum oluyor ki ya Türkiye’de vatandaşlığa başvuruyor bu nitelikli kişiler, bir de her sene bürokratik işle uğraşıyoruz. Turkuaz kart sistemiyle, gelmesini arzu ettiğimiz insanlar için ara alan oluşturacağız.

4. PROGRAM SAĞLIKLI YAŞAM VE HAREKETLİLİK 

Türkiye’de sağlık dediğimizde hep hasta akla geliyor. Genel algı sağlık bakanlığı ne işe yarar, hastalık bakanlığı. İnsanlar hasta olacak, e doktor ararsa uğrayayım diyecek o zaman akla geliyor. Sağlık bakanlığı ziyaretimde söyledim. Öncelikle insanların hasta düşmemesini sağlamalıyız. Hapishanelerin artması adalet bakanlığı için istenen bir şey değildir. Öyle bir adalet anlayışını yerleştirelim ki hapishanelere ihtiyaç olmasın.

KORUYUCU HEKİMLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARACAĞIZ

Şimdi bu çerçevede koruyucu hekimliği öne çıkaran sağlık paradigmasına geçmemiz şart. İnsanlarımızın bilinçlendirilmesi, daha sağlıklı nesiller bedensel ve ruhi sağlık anlamda sağlıklı nesiller sahibi olmak gelecek 10 yıllarda. Yine bu programlarla tütün, alkol ve uyuşturucu maddeyle mücadele… Yapmayı planladığımız şey beslenme kültürünü değiştirmek. Hareketli yaşamı temin etmek. Gıda güvenliğini artırmak. Bu programda 57 adet eylem var. tarımsal işletmelerle yem işletmelerinde yapılan kontrolleri artıracağız. Gıda kontrol laboratuvarlarının altyapılarını geliştireceğiz. Sağlığa zararlı gıda ürünlerinin tanıtım faaliyetlerine denetim getireceğiz. Çocuklar için abur cubur diye bir tabir vardır. Eğitimle özendirmeyi beslenme kültürünü birlikte geliştirmek lazım.

ÇOCUKLARIN BESLENMESİNE YENİ DÜZEN

 Çocuklarımızın yanlış yanıltıcı ürün tanıtımları ile çocuklarımızın beslenme kültürünün yönlendirilmemesi lazım. Etiket ve anlayışları yeniden düzenleyeceğiz. Yurtdışında bakarız içeriğinde ne var diye. Türkiye’ye gelince unuturuz. İçerde de acaba bunun içinde ne unsurlar var diye bakmak, bilinçli beslenme kültürünü yaygınlaştırmamız lazım. Obezite ile mücadele edeceğiz. Şöyle baktığımda bizim mücadelemiz fena değil. Nabi bey önüne bakıyor da, yanlış anlamasın. Bedensel bakımdan da hepimizin topluma örnek olacak şekilde, kamu yönetiminde bulunanların, sanatçılarımızın sporcularımızın dikkatleri biliniyor. Bu konuda büyük kampanyalar yapmayı düşünüyoruz.

KANSER TARAMASINI GENİŞLETECEĞİZ

Tütün ve alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen vatandaşların ulaşımını kolaylaştıracağız. Hastaların yaşamsal hastalıktan kaynaklanan tüm bakım hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Bazı kanser türleri için taramayı yaygınlaştıracağız. Bütün illeri kapsayan kanser kayıt sistemi oluşturacağız. Yaşam alanlarına uygun yerlerde çok amaçlı spor tesisi projelerini hayata geçireceğiz. Kamuya ait spor tesislerini kullanım ilkelerini belirleyeceğiz. Okul spor kulüplerinin kurulmasını teşvik edeceğiz.

5. PROGRAM KURUMSAL KAPASİTENİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Yerel idareleri destekleyeceğiz. Akıllı kent uygulamalarını destekleyeceğiz. Büyükşehirlerde kırsal alanlara kaynak ayrılması uygulamasını takip edeceğiz.

6. PROGRAM REKABETÇİLİĞİ GELİŞTİRME

Şehirlerimizin dezavantajlarını azaltmayı, yaşam kalitesini artırmayı planlıyoruz. Şehir sakinleri arasında sosyal uyumu geliştirecek uygulamaları hayata geçireceğiz.

İmar değişiklikleriyle oluşan değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacağız. Bu kesinlikle rant vergisi değil.

Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde gayrimenkul sertifikası modeli geliştireceğiz. Bu da devrim mahiyetinde bir adım. Bu yolla imar değişikliği esnasında değer kaybına uğrayan bir yerden veya kamulaştırmalarda başka bir alana, bu gayrimenkul değerin menkul değer haline dönüştürülerek aktarılması ve disiplinize edilmesi.

Arsa geliştirme çalışmaları olarak yerel yönetimlere destek vereceğiz. Tarihi şehirlerinin canlandırılmasına yönelik hizmet vereceğiz.

Piyasaya arz edilen uygunsuz ithal ürünlerin kullanılmasını engelleyeceğiz.

7. PROGRAM KALKINMA İÇİN ULUSLARLARA İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRME 

Küresel farkındalığı artırmaya yönelik eğitimler vereceğiz. Eğitim kurumlarında yabancı dilin etkinliği konusunda çalışmalar yapacağız. Eğitimde uluslararası hareketlilik ve işbirliği sağlayacağız.

Kamu kurumlarında dış ilişkiler uzmanlığı kadrosu oluşturacağız. kamu kuruluşlarını bütçe ve insan bakımından güçlendireceğiz.

8. PROGRAM KAYITDIŞI EKONOMİNİN AZALTILMASI 

Kayıtdışı istihdamı analiz edip yol açtığı sorunları ortaya çıkartacağız. Vergi tahsilatını artırmak amacıyla ödeme terminalleri kuracağız.

Akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan ürünün takibini sağlayacak bir sistem kuracağız.

Vergi ve sosyal güvenlik bilincini geliştirmek için görsel medyayı kullanacağız.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı, herzaman gündemizde oldu. Bu hususu işveren ve işçilerin ortak bir diyalog içinde sonuçlandırılması önemli. Kıdem tazminatı çatışma alanı olmaktan çıkmalı. Tüm çalışanların kıdem tazminatından yararlanmasını sağlayacak bir mekanizma nasıl kurarız? Bunun arayışı içindeyiz. İşsizlik fonu ve kıdem tazminatını birlikte değerlendirilecek.

Faruk Çelik'te konuyla ilgili olarak, 'Kıdem tazminatı uygulaması şu anda sürdürülebili değil. Amaç bütün işçilerin bu haktan yararlanabilmesidir. Taraflarla görüşmelerimiz devam ediyor. Seçimlere kadar çözmeye gayret edeceğiz.' dedi.

100 BİN BİRİKTİRENE 15 BİN 50 BİN TL'YE 7.5 BİN TL

Dün akşam inşaat sektörüyle yaptığımız görüşme çok faydalı geçti. Ekonomimizin lokomotif sektörlerinden birisidir. Orada konutder başkanının sunduğu hususlardan birisi, son dönemde talep ve arz arasında, arz lehine bir artış olduğu ve bunun bir sıkıntı doğurabileceği...

YENİ EVLİLİKLERİ TEŞVİK ETMEK İSTİYORUZ

Yeni evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Nüfus dinamik olsun, arz artsın çok üretilsin. Ama  öyle bir mekanizma kuralım ki bunu teşvik etsin. Teşvik nasıl olur, konut edindirmek için getirilen şartları hafifletmek için olur. Yüzde 25 peşinat şartı, aslında bir teminattır. Yüzde 25'i peşin ödendiğinde bir teminat oluyor bu sektör içn. aksi takdirde balon gibi şişen bir kriz olduğunda, bir finansal stok yoksa ABD'de yaşanan kriz Türkiye'de de yaşanabilirdi. Olmadı. Şimdi o tedbirlerle biz bir anlamda tasarrufları teşvik edip, krizi engelledik. Şimdi yapmayı düşündüğümüz uygulama şu. bu bir yükse yüzde 25'i toplamak, bunu hafifletelim... doğacak sonuçlar ne? Bir, konut sahibi olmakta talebi artırıcı bir etki yapacak ve bu çerçevede düşük gelirliler için daha kolay konut sahibi olması temin edilecek. Yani ilk evde olacak, ikinci üçüncü evde değil

BU İMKAN İLK EV EDİNENLER İÇİN

İlk ev edinenler için bu sağlanacak. Evlilikleri aynen çeyiz sandığında olduğu gibi evlilikleri de teşvik etmiş olacağız. Bu talep artışı inşaat sektörünü de rahatlatacak. Düşündüğümüz model şudur. Kanun yürürlüğe girdikten sonra, bir bankayla anlaşarak, ben konut için hesap açmak istiyorum deyip o hesaba para yatırmaya başladığında, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. 100 bin biriktirmişse 15 bin lira da devlet verecek. 50 bin biriktirmişse 7 bin 500 lira devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler