Çek Yasası Şirketleri İflas Ettirdi!

Çek yasasındaki yeni düzenlemeyle birlikte iş hacmi yüzde 30'lara, karlılığın ise yüzde 1'lere kadar düştüğü ortaya çıktı.
Çek Yasası Şirketleri İflas Ettirdi!
Kayıt Tarihi: 27.06.2013 08:24 - Son Güncelleme: 14.01.2025 05:57
YAZI
A
 

Geçen yıl şubat ayında yapılan çek yasasındaki düzenleme sonucu borçların tahsil edilemediği, iş hacminin yüzde 30’lara, kârlılığın ise yüzde 1’lere kadar düştüğü ve birçok şirketin iflas ettiği belirtildi.

Bugün'ün haberine göre; Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen geçen yıl şubat ayından bu yana artık çek kullanımının sona erdiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Burada en çok KOBİ'ler mağdur oldu. KOBİ'ler üreten, istihdam yaratan, vergi ödeyen yerler. Bu girişimciler bizim girişimcilerimiz. Özellikle perakendedeki büyük şirketler bu firmalara 12 aya kadar vadeli çekler kesiyor. Onlar da kabul etmek zorunda kalıyor. Bu sistem KOBİ'leri yüksek faizli kredilerle bankalara mahkum etti. İş hacimleri yüzde 30 düştü. Karlılık yüzde birlere kadar eridi. Büyümeyi zaten unuttuk."

PİYASADA CİDDİA DARALMA VAR

MÜSİAD Ankara Başkanı Ziya Kahraman da çeke olan güvenin kaybolduğunu söyleyerek "Piyasada şu an ciddi bir daralma var. Mağduriyetler her geçen gün artıyor. İşadamlarımız ekonomik olarak çok sıkıntıya düştüler" açıklamasında bulundu. Çekteki yeni yasal düzenlemeyle birlikte ağır cezai yaptırımların kaldırıldığını belirten Avukat Hilmi Özalp ise alacaklının artık tamamen ümidini kestiğini anlattı. Özalp "2012 şubat ayından itibaren piyasada hiçbir çek ödenmediği ve şirketler yüksek miktarlarda çek kesemediği için bir yılda 40 bine yakın şirket battığını tahmin ediyoruz. Sadece benim müvekkillerimden 12 şirket battı. Türkiye genelinde 60 bin avukat bu işlere bakıyor" dedi.

Yasa acilen değişmeli uygulanabilir olmalı

Hilmi Özalp  bu yasanın acilen değişmesi gerektiğini belirterek, önerilerini şöyle sıraladı: "Süreçleri uzatmak yerine çabuk uygulanabilir bir çalışma yapılmalı. Çeklere 3 ayrı kategori getirilmeli. Yani ticari alışverişlerde güveni arttırmak için bir holdingin yazdığı çek ile KOBİ'nin yazdığı çekin banka ve alacaklı karşısında aynı standartta olmaması gerekir. Örneğin 1.kısım çeklerde miktarın tamamının bankanın koruması altına alınması gerekir. 2. Kısım çeklerde belli bir miktarın bankanın garantisine alınması gerekir. 3.kısım olaraksa şimdiki uygulamada olduğu gibi yaprak başına bankanın bin lira sorumluluğu olmalı ve çekin yazılabilir bir üst sınırla kısıtlanması gerekmektedir."
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler