Büyük Deprem İstanbul'da Olmayacak Dedi Adres Gösterdi

Türkiye’nin deprem röntgenini çeken İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan dikkat çeken açıklamalar...
Büyük Deprem İstanbul'da Olmayacak Dedi Adres Gösterdi
Kayıt Tarihi: 01.08.2013 17:47 - Son Güncelleme: 10.01.2025 15:08
YAZI
A
 

Sahada yürüttü yer bilimi çalışmaları ışığında deprem tahminlerinin yüksek oranda gerçekleşmesiyle ünlü İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’nin deprem röntgenini çekti. Gökçeada’daki 5.3’lük depremden korkan İstanbul için, “İstanbul’da deprem büyük olmayacak, çünkü daha önce büyük bir deprem yaşamamıştır. Adalar’dan geçen fayda 6.3 ila 6.7 arasında deprem bekliyoruz. Zaten fay üç parça kırılacak. Tek parça kırılması bilime aykırı. Saros - Marmara Ereğilisi arası 7 ila 7.3 olabilir” diyen Prof. Ercan Star'a, tehlikenin büyüğünün Osmaniye-Adana-Antayka hattında olduğunu söyledi. Bu bölgede tarihi 7 ve üzeri depremler olduğunu hatırlatan Prof. Ercan, “Bu bölgede 7’nin üzerinde deprem bekliyorum ve bunun işaretleri var.” dedi.

Gökçeada’da meydana gelen 5.3’lük deprem, sonuçları büyük yıkım getiren doğal afeti ülke gündemine sokarken, en isabetli deprem tahminlerini yapan uzman Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle konuştu.

“’Kuzey Anadolu kırığının batısında deprem beklediğimiz 3 kol var. Bu kollardan biri İstanbul, biri Tekirdağ, diğeri ise Saroz Limni. Bu kolların üreteceği deprem büyüklükleri ve süreleri de birbirlerinden ayrı olacak. Herkesin kaygılandığı olası İstanbul depremini yaklaşık 7 ile 10 km derinliğinde ve 6.3 ile 6.7 arası büyüklükte bekliyoruz. Marmara Ereğlisi önünde beklenen Tekirdağ kolu ve Gökçeada ile Taşoz arasında beklenen Saroz Limni kolunu ise yine 7 ile 10 km derinliğinde 7 ile 7.3 arası büyüklükte bekliyoruz. Yani İstanbul’da söylendiği gibi büyük bir deprem beklemiyorum. Çünkü İstanbul daha önce büyük bir deprem yaşamamıştır. Daha önce yaşanmadıysa şimdiden sonra da yaşanması mümkün değildir.’’

TEK PARÇA HALİNDE KIRILMA BİLİME AYKIRI

Marmara denizindeki Kuzey Anadolu kırığının tek bir parça halinde kırılacağı yönündeki tartışmalara da karşı çıkan Prof. Ercan, 'tek bir parça halinde kırılması bilime aykırıdır. Olasılığı bile yok. İstanbul boğazının altı sağlam yapıdadır. 1999 depremi burayı kıramadığı için Heybeliada'dan ilerisine geçememiştir. Bana göre İstanbul depremi bıraktığı yerden devam edecek. Heybeliada'dan başlayacak Büyükçekmece'nin önüne kadar kıracak. Daha sonra Büyükçekmece'nin olduğu yerden başlayıp Mürefte'ye kadar kıracak. Daha sonra Müretfe'den başlayıp Taşoz, Selanik'e doğru gidecek.’’ Dedi.

GÖKÇEADA VE LİMNİ 3 METRE YUNANİSTAN’A KAYACAK

Gökçeada’da yaşanan depremin Marmara’da beklenen büyük depremin habercisi olamayacağını belirten Prof. Ercan, ‘’ fakat bu deprem bize şunu gösterdi; Burada yaşanması beklenen deprem sağ atımlı düşey bileşenli bir deprem olacak. Yani Gökçeada, Limni ve Bozcaada'nın bulunduğu kesim beklenen depremle birlikte yaklaşık 2 ile 3 metre Yunanistan'a doğru kayacak. Trakya yarımadası olan İstanbul ve Tekirdağ'ın bulunduğu kesim ise 2,5 ile 3 metre Kocaeli'ne doğru kayacak ve orası yırtılacak. Bu yırtılma olurken aynı zamanda bir düşüm olacak.’’ Diye konuştu.

SÜPÜRTÜ DALGALARI ETKİN OLACAK

Düşümün olduğu yerde süpürtü dalgalarının türeyeceğini belirten Prof. Ercan, ‘’Süpürtü dalgalarının en çok vuracağı yerler Taşoz adası, Dedeağaç, Kavala, Selanik, Enez ve Saroz körfezidir. Daha az etkili olacağı yerler ise Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale’dir.’’ Dedi.

TEHLİKE OSMANİYE, ADANA VE ANTAKYA ÜÇGENİNDE

İstanbul depreminden ziyade Güney Anadolu Fay hattında büyük depremler beklediğini belirten Prof. Ercan, ‘’Türkiye'de hiç bir yerde deprem olmasa Bingöl'de olur. Çünkü Bingöl Kuzey Anadolu kırığıyla Güney Anadolu kırığının tam kesim yeridir. Geçmişte de o bölgede büyük depremler olmuştur, bundan sonra da olacaktır. Ayrıca Osmaniye, Adana ve Antakya üçgeni de korktuğum yerlerden. Buralar da geçmişte büyük depremler yaşamış, gelecekte de yaşanacaktır. Burada 7.5 büyüklüğünde depremler bekliyorum. Hatta bu üçgende beklediğim olası deprem geç bile kaldı. Midilli, Foça ve Karaburun üçgeninde de 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyorum. Ayrıca Rodos, Fethiye ve Marmaris üçgeninde de büyüklüğü 7.6’ya varan depremler bekliyorum.’’ Şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN DEPREM İSTATİSTİĞİ

Türkiye'de her 5 yılda bir 7 büyüklüğünde bir deprem olur. Her 4 yılda bir 6'dan daha büyük bir deprem olur. Her yıl ise 5'den daha büyük bir deprem olur ve Türkiye'de her ay en az 4 ya da 5 büyüklüğünde 1 ya da 2 tane deprem yaşanır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TEK ÇARE

İstanbul'daki kentsel dönüşüm uygulamalarının olası deprem tarihine kadar tamamlanırsa depremin yıkım gücünü çok çok azaltacağını belirten Prof. Ercan, 'Deprem doğal afettir ve engellenemez ama depremden korunmanın tek çaresi kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm uygulamaları yönetimin bir başarısıdır. Çok hızlı bir ilerleme kaydedilmekte ve kentsel dönüşümü bir Türk mucizesi olarak görüyorum.' dedi.

Star

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler