Bella Hadid'in Ürettiği Parfümde Osmanlı Detayı!

Bella Hadid Mayıs'ta kendi markası altında piyasaya çıkaracağı parfüme Osmanlı'ya isyan eden dedi Zâhir b. Ömer Paşa'ya ithafen "Pasha" adını verdi.
Bella Hadid'in Ürettiği Parfümde Osmanlı Detayı!
Kayıt Tarihi: 29.03.2024 05:39 - Son Güncelleme: 02.01.2025 08:33
YAZI
A
Dünyaca ünlü Filistin kökenli Amerikalı model Bella Hadid, yeni güzellik markası Ôrebella'yı duyurmasıyla yeniden gündeme geldi.

Ünlü model Hadid, firmasının yeni ürettiği parfümüne ise "Pasha" adını verdi. 2 Mayıs'ta piyasaya sürülecek parfümle ilgili Hadid, Instagram hikayesinden bir paylaşım yaptı.

Şeffaf dikdörtgen şişede "Paşa Mahmud Hadid tarafından yaratılmıştır" yazısı yer aldı. Hadid'in isim seçerken dedesi Zâhir b. Ömer'den esinlendiği iddia edildi.
 
Bella Hadid'in Dedesi Zâhir b. Ömer Kimdir?

Zâhir b. Ömer, Şam-Nablus arasındaki ticaret yollarını tahakkümü altına almış güçlü bir aşiret reisiydi. 1750 yılında Zâhir b. Ömer, Akka'nın kontrolünü eline almıştı. Zâhir b. Ömer'in Osmanlı yerine bölgede bulunan Şiilerle birlikte hareket etmesi İstanbul yönetimini rahatsız etmişti. Malta Korsanlarının da Akka Limanı'ndan lojistik temin etmeleri bardağı taşıran konulardan biri olmuş Osmanlı, Zâhir b. Ömer'i hedef tahtasına oturtmuştu.

İtaat Etmesi İstendi

Dede Hadid, bir yandan Şii güçlerle hareket ediyor, öte yandan Akdeniz'in güvenliğini tehlikeye atıyordu. Zâhir b. Ömer ise Osmanlı'yı umursamadan Filistin ve Lübnan topraklarına doğru genişleme politikasını sürdürüyordu. Osmanlı, Şam Valisi Osman Paşa'yı, Zâhir b. Ömer'e göndererek itaat etmesini ve yıllık vergisini göndermesini emretti.
 
İsyancı İlan Edildi

Müzakereler sürerken Zahir B. Ömer'in güçleri Osman Paşa'nın askerlerine saldırdı ve çatışmalarda kan döküldü. Zâhir b. Ömer artık resmen isyancı ilan edildi.

Ruslarla Bir Olup Osmanlı Paşasını Mağlup Etti

1770'de Rus donanması ve Mısır yönetiminden destek isteyerek kendini güvence altına aldı. Osmanlı bunun üzerine Şam valisi Osman Paşa'yı ve Kudüs kuvvetleri komutanı Cezzar Ahmed Paşa'yı Zahir B. Ömer'in üzerine sefere gönderdi. Zâhir b. Ömer, Ruslarla yaptığı ittifak sonucu Ruslar tarihinde ilk kez Ortadoğu'nun kalbine asker çıkarmış ve Beyrut'un hakimiyetini ele alırken binlerce Osmanlı askeri şehit olmuştu. Osman Paşa ile Cezzar Ahmed Paşa, bir yandan Ruslarla, öte yandan Dürzilerle savaştıysa da Beyrut'u kaybetti. Zahir B. Ömer'in açtığı belada Ruslar bir Müslüman beldeyi işgal ederken binlerce Müslüman hayatını kaybetmişti.
 
Af İstedi Ama Rahat Durmadı

1774 yılında Osmanlı, Ruslarla barış yapınca Zâhir b. Ömer Osmanlı'dan af istedi. Sultan I. Abdülhamid, daha fazla kan akmaması için bu talebin kabul edilmesini istedi. Zâhir b. Ömer, Osmanlı'ya asla ihanet etmediğini ve Şam Valisinin ortalığı karıştırdığına dair bir mektup yazarak Şeyhülislam'a gönderdi. İstanbul yönetimi Zâhir b. Ömer'i affettiğine dair fermanı kendisine ulaştırsa da o, verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmeyince Osmanlı Devleti bu asinin zaman kazanmaktan başka bir amacının olmadığına karar verdi.
 
Kellesi Padişah I. Abdülhamid'e Gönderildi

Osmanlı bu işi kesin olarak bitirmek için son dönemlerin en güçlü Kaptan-ı Deryalarından birisi olan Cezayirli Gazi Hasan Paşa'yı Zâhir b. Ömer'in üzerine gönderdi. Üstelik vazife yalnızca tahakküm altına almak değil, Zâhir b. Ömer'in kellesini İstanbul'a getirmekti. Osmanlı birlikleri Zâhir b. Ömer'i bir kalede sıkıştırdı. Öldürüldükten sonra 1775 yılında kafası kesilerek Osmanlı padişahı I. Abdülhamid'e gönderildi.

Zâhir b.Ömer'in elde edilip darphâneye teslim edilen nakit varlığı 21.511.565 'para' tutarında 137.915 adet çeşitli cins altın olarak tespit edilmiştir.



Kaynak: Patronlar Dünyası


ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler