Batıda İsrail Sorgulanmaya Başladı
İsrail’in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda binlerce insan hayatını kaybetti. Öldürülenlerin büyük çoğunluğu ise çocuk ve kadınlar.
Hükümetlerinin sınırsız İsrail desteğine Batı’daki halklar ise karşı çıkmaya başladı.
Fransa’da yasaklara rağmen on binlerce insan sokaklara döküldü, Almanya’nın şartsız Tel Aviv destekçisi politikası Berlin’de katliamların durdurulması için bağıran insanlara engel olamadı.
ABD’de ise baskın İsrail lobisine rağmen “vicdanlar” susturulamadı.
Özellikle üniversiteler İsrail’in Gazze’de işlediği vahşetin durdurulması için neredeyse her gün protestolara sahne oldu.
Rektörlere Baskı
Harvard Üniversitesi, Pensilvanya Üniversitesi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öne çıkan üniversitelerdi. Rektörler Gazze’de katliamların durdurulması için düzenlenen eylemleri “düşünce özgürlüğü” olarak tanımladı.
Aylardır süren bu eylemlere karşı büyük bir yıpratma savaşı başlatıldı.
Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill ve Harvard Üniversitesi Rektörü Gay baskıların ardından istifa etti. MIT Rektörü Kornbluth ise istifaya zorlansa da görevini sürdürüyor.
İsrail’in en büyük destekçisi ABD’de üniversitelerde Filistinlilerle dayanışma gösterileri devam ederken Senato’da da şartsız ve ölçüsüz yapılan yardımlar konu ediniyor.
Senatör Bernie Sanders "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ahlaksız savaşına fon sağladığı" gerekçesiyle ABD'nin İsrail'e yapmayı planladığı 10 milyar dolarlık yeni askeri desteği durdurması çağrısında bulundu.
Kaliforniya eyaletinde Gazze'de yaşanan katliam protesto edildi. Protestoyu düzenleyen anti-Siyonist grup Gazze'yi kana bulayan İsrail'i eleştirdi. Yeni yılı kutlamak için toplanan meclis protesto sonucu kapatıldı.
Başkent Washington'da, Beyaz Saray'ın önünde bir araya gelen göstericiler de İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı "ateşkes" çağrısında bulundu. Protestocular ellerinde pankart ve oyuncak bebek ile eylem yaptı.
Başkan Biden da katıldığı programlarda Gazze protestolarına maruz kalıyor.
Avrupa'da Durum Farklı Değil
20 binden fazla sivilin katledildiği saldırılara sadece cılız tepkiler vermekle yetinen hükümetlere rağmen farklı kesimlerden tepkiler artıyor.
Milletvekili Maria Marin İsrail'i Protesto Etti
Örneğin İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden farklı tepki veren İspanya’da parlamento İsrail'in Gazze'deki katliamlarını oy birliği ile kınadı.
Marin konuşması sırasında "Lanet olsun soykırımcılara ve lanet olsun kendilerini onların dostu ilan edenlere" ifadesini kullandı. İspanyol siyasetçi elinde Gazze'de katledilen masum çocukları simgeleyen kefene sarılı temsili bebekle sözlerini şöyle noktaladı:
"Filistin kazanacak, yaşasın özgür Filistin, yaşasın özgür Filistin!"
Almanya'nın başkenti Berlin'de de Filistin ile dayanışma gösterileri devam ediyor.
Filistin'e destek veren göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Yapılan konuşmalarda Alman hükümetinin İsrail yanlısı tutumu da eleştirildi.
Batı’da Müslüman Algısı Değişiyor
Avustralyalı gazeteci ve aktivist CJ Werleman, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Batı'daki İslam ve Müslüman algısına etkisini değerlendirdi.
Werleman, Batı medyasının 20 yıldır Müslümanları güvenlik tehdidi olarak nitelediğini belirterek, "Teröre karşı savaş söylemi nedeniyle Müslümanlar, Amerikalıları ve Avrupalıları öldürmek isteyen, kahverengi tenli, sakallı adamlardan oluşan meçhul bir yığın olarak karalandı.
Gazze'de yaşanan olaylarsa İslam ve Müslümanlar hakkındaki bu yanlış söylemi tersine çevirdi" görüşünü paylaştı.
Gazze'deki halkın hayal bile edilemeyecek zulüm, baskı ve acıya rağmen işgale karşı meydan okumaya devam ettiğini dile getiren Werleman, insanların Gazze'ye baktığında "alçak gönüllü, zor koşullarda güçlü kalan, gururlu ve asil bir halk" gördüğünü söyledi.
Werleman, bombalanan binaların enkazından çıkarılan pek çok Filistinlinin her şeye rağmen Allah'a şükretmeye devam ettiği görüntülerin basına yansıdığını aktararak, "Bu görüntüler İslam ve Müslümanlar hakkındaki yanlış söylemi tersine çevirdi çünkü insanlar, (Gazze'de) yoksulluk ve korkudan kurtulmaktan başka bir şey talep etmeyen asil bir halk görüyor. Bu nedenle pek çok Batılı artık Kur'an-ı Kerim'i eline alıyor ve İslam'ı öğreniyor" diye konuştu.