20 Bin İş Güvenliği Uzmanı Aranıyor
Yapılan araştırmalara göre eğitim kurumlarından kurs alanların yüzde 25’inin hala kamu kurumlarında devlet memuru olarak çalıştığına dikkat çeken Bozkır, bu kişilerin de aktif iş güvenliği uzmanlığı yapmadığını hatırlattı.
1 Ocak 2014’ten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 50’nin altında çalışanı olan işyerleri içinde işyeri hekimi ve iş güvenlik uzmanlığı sözleşmesi yapılması zorunluluğu geldiğini belirten Bozkır;
"Bu da hükümeti ciddi ve radikal kararlar almaya zorlanıyor. Kaldı ki daha önce söz konusu işyerleri ile ilgi hükümler ertelenmişti ve ikinci bir ertelemenin kanunu işlevselliğini ve güvenilirliğini olumsuz etkileyeceği kaçınılmaz.
Elde edilen verilere ve gidişata bakılırsa işyeri hekimi ve iş güvenlik uzmanı ihtiyacı ciddi oranda artış görünecektir. Kamuda çalışan iş güvenlik uzmanlığı belgesine sahip olan memurlarında dışarıda uzmanlık yapmalarının önünün açılması durumunda iş güvenlik uzmanlığı ihtiyacının giderilmesine önemli ölçüde katkıda bulunacağıkanaatindeyiz." dedi.
Bozkır, TBMM gündemindeki, 'Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasıyla kamuda çalışan işyeri hekimlerinin ayda 30 saat işyeri hekimliği yapabileceğini dile getirdi.
Bozkır şunları kaydetti:
"Taslak yasalaşırsa; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında aylık otuz saati geçmemek üzere işyeri hekimliği yapabilir.
Tabipler, işyeri hekimliği eğitimi alma ve işyeri hekimliği belgesine sahip olma şartı aranmaksızın az tehlikeli işyerlerinin işyeri hekimliği görevini yapabilirler. Bu piyasadaki işyeri hekimi ihtiyacına bir miktar katkıda bulunacaktır.
Aynı durum kamuda çalışan iş güvenlik uzmanları içinde gündeme alınır ise ciddi bir sıkıntı giderilmiş olacaktır.
Amaç iş kazaları ve meslek hastalıkları ile mücadele olduğuna göre olayı çok yönlü ele alarak kamuda çalışan ve aktif olarak iş güvenliği uzmanlığı yapamayan meslektaşlarımızın da dışarıda hizmet vermelerinin önü açılmalıdır.
Dernek olarak görüşülen torba kanununa kamuda çalışan iş güvenlik uzmanları için de madde eklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Burada toplumun bir kesiminin değil kamunun ortak yararları olduğu kanısındayız."