YGS öncesi uzmanlardan altın öneriler
Geleceğe yön veren bir sınava hazırlanırken, materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada konu ile ilgili deneme sınavları çözmenin başarı sağlamada çok daha etkili olduğunu vurgulayan Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aycan Kapucu, YGS sınavı öncesi önemli açıklamalarda bulundu.
Kısa cevaplı deneme sınavları uygulayın
Yrd. Doç. Dr. Aycan Kapucu, "Educational Psychology dergisinde de yayımlanan araştırmalara göre, bir sınav için çalışırken materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada kendinize bir deneme sınavı yapmanızın öğrendiğiniz bilgileri hatırlamanız üzerinde daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu bulguya, yani çalışılan materyalin hatırlanmasında test çözmenin ek çalışma yapma üstünlüğüne sınama etkisi adı veriliyor. Araştırmacılar, öğrencilere sınavlara çalışırken ders materyalini tekrar etmenin yanı sıra arada özellikle kısa cevaplı sorulardan oluşan deneme sınavları da yapmalarını öneriyor” açıklamasında bulundu.
Beslenme düzeninize özen gösterin
Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise her yaşın önemli sınavları olsa da bu sınavlarda başarılı olmanın yolunun yeterli, dengeli, düzenli çalışma ve düzenli beslenmeden geçtiğini söyledi.
Hiçbir besin tek başına mucize yaratmaz
Sınava hazırlanırken hareketsiz bir yaşam tarzı olan öğrencilerin dengesiz ya da yanlış beslenme nedeni ile kilo alma problemleri yaşayabileceğini, bazı öğrencilerin de stres nedeni ile yeterli gıda tüketmeme ve kilo verme problemleri yaşabileceğini hatırlatan Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Hiçbir besin, hiçbir davranış tek başına mucize ve başarı yaratmaz. Başarılı olmak için yeterli, dengeli, düzenli, sağlıklı gıdalar tüketmeli ve düzenli çalışmalıyız. Sınav dönemi gibi stresli dönemlerde ihtiyaçtan değil, duygusal nedenlerden dolayı şekerli gıdalara talep olmaması için gün içinde yeterli miktarda kalori almaya, protein, karbonhidrat, yağ ve sebze-meyve grubundan yeterli miktarlarda tüketmeye önem verilmelidir” şeklinde konuştu.
Dikkat dağınıklığı için muz
Öğrencilerin sınav dönemlerinde özellikle çok fazla çay, kahve, kola, enerji içecekleri içme eğilimi gösterebileceğini dile getiren Dr. Fadıloğlu, "Bu durum kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, korku ve endişeye neden olmaktadır. Bol miktarda kafein içeren ve kalbi ciddi anlamda zorlayan bu kafeinli içecekler yerine C vitamini içeriği yüksek, sakinleştirici özelliği olan papatya, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları ya da taze sıkılmış meyve suları tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Sınav dönemlerinde hem serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını arttırmak, hem de zengin potasyum kaynağından faydalanmak hem de dikkat dağınıklığını engellemek için günde bir adet muz yemeye çalışın” diye konuştu.
Sınava kadar nasıl beslenmeli
Sınava kadar olan beslenme döneminde, zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Fadıloğlu, şunları kaydetti: "Omega 3 yönünden zengin olan sardalya, ton, somon gibi balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, ceviz, fıstık, badem gibi protein kaynakları, B grubu vitaminlerini içeren ve stresi azaltan brokoli, ıspanak, domates gibi besinler, A ve C vitamininden zengin havuç, portakal, taze fasulye gibi taze meyve ve sebzeler ya da kuru meyveler tercih edilmeli.”