Yeni Kurulan Üniversiteler Konya'da Buluştu

Son dönemde kurulan 8 devlet üniversitesi bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin (NEÜ) ev sahipliğinde 31 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında Konya’da yapıldı.
Yeni Kurulan Üniversiteler Konya'da Buluştu
Kayıt Tarihi: 05.08.2015 08:24 - Son Güncelleme: 09.01.2025 16:41
YAZI
A
 Programa iştirak eden üniversite rektörleri akademik ve idari açıdan ulaştıkları aşamaları diğer rektörlerle paylaşmak suretiyle ortak gelişme stratejileri oluşturma ve benzer sorunlara ortak bir bakış açısı getirme yönünde bilgi alışverişinde bulundular.

Üç gün devam eden programa; Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Abdullah Gül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Alan, Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Basri Koçer ile NEÜ Rektör Yardımcıları; Prof.Dr. M. Emin Aydın, Prof. Dr. Önder Kutlu ve Prof. Dr. Tahir Yüksek katıldılar.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, YÖK Denetleme Kurulu Üyeliği ve Rektörlüğü döneminde edindiği tecrübeleri katılımcı rektörlerle paylaştı. Geçtiğimiz günlerde oluşturulan Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği konusunda bilgi veren ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) bu alandaki yetkilerinin yüzde 35’ni kalite kuruluna devrettiğini belirten Solak, yakın zamanda YÖK bünyesinde teşkil edilecek bir komisyonun üniversitelerde yürütülmekte olan tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü programları değerlendireceğini söyledi. Değerlendirme sonuçlarının kontenjanlar, öğretim üyesi atamaları ve akademik personel alımları da dâhil olmak üzere pek çok karara dayanak oluşturacağını vurgulayan Prof. Solak üniversitelerin dikkatini bu konuya çekti.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu Ar-Ge faaliyetleri, destekleri ve bursları hakkında katılımcıları detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Üniversitelerin TÜBİTAK’tan aldıkları destek miktar ve türlerini de anlatan Arcaklıoğlu, sunumunun sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Geleceğe Güvenle Bakan Üniversite Haline Geldik

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise 2010 yılında kurulan bu üniversitelerin kuruluş aşamasında bazı belirsizlik ve zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ancak aradan geçen zaman içinde ciddi mesafeler kat ettiklerini ifade ederek, bugün ‘Geleceğe Güvenle Bakan Üniversite’ haline geldiklerini belirtti. Önceki dönemlerde üniversite hizmet bina inşaatlarının uzun yıllar boyunca devam ettiğini hatırlatan Şeker, yeni hastane binasını 2 yıl gibi rekor bir sürede bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Açıklamalarına “bu durum ülke olarak kat ettiğimiz aşamanın en çarpıcı göstergesidir” şeklinde devam eden Prof. Şeker, akademik ve idari personel, öğrenci sayıları ve altyapı ve fiziksel imkânlar konularında bilgi verdi. Rektör Şeker, Köyceğiz Külliyesi’nde 3 binanın tamamlandığını, öğrencilerin eğitim görmeye başladığını, diğer inşaatların da hızla devam ettiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Sağlık Bakanlığı’nın girişimleriyle ve farklı bir bakış açısıyla kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

Katılımcı rektörler programın son derece ufuk açıcı ve vizyon geliştirici olduğunu ifade ederek, bundan sonraki dönemlerde tekrarlanmasının önemini vurgulamak suretiyle Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya’da misafir olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
3 gün süren toplantıda ön plana çıkan konular ve diğer üniversitelere de ışık tutabilecek hususlar bir rapor halinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunulacak.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler