Twitter'daki Sahte Hesapları Kolayca Anlayabilirsiniz
Twitter'da hesabın sahte ve mesajın yalan olduğunu takipçi sayısı, profil, fotoğraf vb. özellikler ele verebiliyor. İşte önemli ipuçları...
Kayıt Tarihi: 09.06.2013 12:24 - Son Güncelleme: 04.12.2024 23:39
Sosyal ağların kullanımı giderek yaygınlaşırken, karşımıza çıkan en önemli sorunlardan birisi sahte hesaplar ve yalan mesajlar. Zaman'ın haberine göre, alınacak bazı önlemlerle doğru olanı yanlıştan ayırmak mümkün.
Takipçi sayısı: Çok az mesaj atmasına rağmen yüksek sayıda takipçisi olan hesaplara dikkat. Hesabın sahibi olan kişi parayla sahte takipçi satın almış olabilir. Binlerce kişiyi takip eden ama çok az kişi tarafından takip edilen hesaplara da şüpheyle yaklaşmakta yarar var.
Profil: Eğer bir Twitter kullanıcısının profili boşsa veya kendisi hakkında yeterli açıklama yoksa hesabın sahte olma ihtimali yüksektir. Bu gibi durumlarda profil sahibinin attığı tweetlere ve takipçilerine mutlaka dikkat edin.
Bazı meşhur kişiler adına açılan hesaplarda ufak harf veya işaret oyunları yapılabilir. Örneğin bir sanatçının gerçek Twitter hesabı sadece isim ve soyadından oluşurken, araya bir alt çizgi konularak sahte hesap oluşturmak mümkün.
Mesajlar: Bir profilden çok sayıda ve düzenli tweetler atılması robot uygulama tarafından kontrol edildiğinin işaretidir. Kurumsal markaların Twitter hesaplarında, paylaşım yapmayı kolaylaştırmak için bu tip uygulamalar kullanılabilir. Ama eğer bu tip mesajları atan hesap bireysel ise sahte olabilir.
Profil sahibinin attığı mesajların içeriği de önemlidir. Eğer profil sahibi ısrarlı bir şekilde sadece belirli bir konu hakkında ve yüksek sayıda mesaj atıyorsa dikkat.
Fotoğraf: Bazı Twitter kullanıcıları, mahremiyet kaygısı nedeniyle fotoğraflarını Twitter’a koymak istemeyebilirler. Ama yüksek sayıda provokatif mesajların atıldığı bir hesapta, kişinin gerçek fotoğrafı yoksa dikkatli olmak gerekir. Twitter’da zaman zaman provoke edici fotoğraf paylaşımları yapılmaktadır. Bu tip bir fotoğraf gördüğünüzde başkalarıyla hemen paylaşmadan önce bu fotoğrafın kaynağını, çekildiği yeri ve kimin paylaştığını iyice incelemenizde yarar var. Eğer şüphe uyandırıcı bir durum varsa çok dikkat etmelisiniz, istemeden bir provokasyonun parçası olmayın.
Doğrulanmış hesap ikonu
Twitter’da ünlü kişilerin hesaplarının doğruluğunu ispat etmek amacıyla “doğrulanmış hesap ikonu” özelliği var. Böylece kullanıcı adınızın ve hesabınızın gerçek olduğu tescil edilmiş oluyor. Bu tescil işlemi ise sadece Twitter’ın merkezinden yapılabiliyor. Dışarıdan müdahale etmek mümkün değil. Diğer yandan, profil başlığına resim ekleme özelliği yardımıyla profilinizi sanki doğrulanmış gibi gösterebiliyorsunuz. Eğer Twitter’da doğrulanmış hesap görürseniz, bunun gerçek mi sahte mi olduğunu farenizle bu ikonun üzerine gelerek anlayabilirsiniz. Gerçek olanında “doğrulanmış hesap” ibaresi çıkarken, sahte olanda herhangi bir uyarı çıkmaz.
Sahte takipçi sayısını tespit eden uygulamalar
Bazı uygulamalar yardımıyla Twitter’daki sahte hesapları tespit edebilirsiniz.
http://fakers.statuspeople.com
http://twitblock.org
http://www.socialbakers.com/twitter/fakefollowercheck/
Haftanın iOS uygulaması Recordium
Recordium gelişmiş bir ses kayıt uygulaması. Bu uygulama ile tüm ses kayıtlarınızı kolayca organize edebilir, düzenleyebilir hatta bu kayıtlar üzerine notlar alabilirsiniz. Yaptığınız kayıtları Wi-Fi üzerinden diğer cihazlarla paylaşabileceğiniz gibi, bu kayıtları Dropbox hesabınıza da yükleyebilirsiniz. Uygulama kısa bir süre için ücretsiz. İndirmek için link: http://bit.ly/ZNOrPi
Haftanın Android uygulaması Lively
Lively yepyeni müzikler keşfetmenize yardımcı olan bir uygulama. Her on dakikada bir yeni şarkının eklendiği uygulama, tanıdık melodilerden sıkılanlar için ilginç olabilir. Uygulama ücretsiz. İndirmek için link: http://bit.ly/14v2ntJ
Blog: www.denizergurel.net
Twitter: @denizergurel
E-posta: ergurel.deniz@gmail.com
Zaman