Öcalan'ın kadın koruması neler anlattı?
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakın korumalığını da yapan ve 1998 yılında yakalanıp Türkiye'ye getirildikten sonra 1 yıl cezaevinde yatan Ayten Durdu (44), toplumun kendisini dışlamasına isyan etti.
Devlete çağrıda bulunan Durdu, devletin PKK'lılara silah bırakın çağrısı yaptığını ama dönenlere iş imkanı sağlamamasından yakındı.
DAĞDAN İNİP ÜNİVERSİTEYE GİTTİ
6 yıl PKK saflarında kaldıktan sonra Türkiye'ye geldiğini ve 1 yıl cezaevinde yattığını anlatan Durdu, yarım bıraktığı Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdiğini, ancak geçmişinin sürekli önüne çıkarılarak iş bulamadığını ve toplumdan dışlandığını söyledi.
SİLAH BIRAKIN DİYORSUNUZ AMA...
İş başvurusunda bulunduğu birçok yerden 'PKK'lı, hem de Öcalan'ın koruması' denerek geri çevrildiğini söyleyen ve geçici işlerde çalışarak yaşamını sürdürdüğünü anlatan Ayten Durdu, dağda bulunanlara silah bırakın çağrısı yapıldığını ancak geri dönenlerin düşünülmediğini söyledi. Ayten Durdu, "Yanlış yaptığını anlayarak dağdan inenlere toplum vebalı gibi davranıyor. Kimse iş vermiyor, iletişim kurmuyor. En küçük olayda hemen suçlu olarak hedef haline getiriliyor. Devletin bir an önce, benim gibi dağdan inenleri kucaklayarak topluma entegre etmesi gerekiyor" dedi.
BABAM AK PARTİLİ
Babası Mehmet Durdu'nun 2 dönem ANAP ve AK Parti'den Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nin Altınüzüm Beldesi Belde Belediye Başkanlığı yaptığını anatan Ayten Durdu, örgüte Adana'da üniversitede okurken katıldığını söyledi.
Üniversite 3'üncü sınıftayken Kürt kimliğinden dolayı dışlandığını ve yapılan propagandalar ile PKK'ya katılma kararı aldığını belirten Ayten Durdu şunları anlattı:
KÜRT OLDUĞUM İÇİN DIŞLANDIM
"Benim bireysel olarak yaşadığım, bizim bir gerçeğimizdir. Ben bir köylü kızıydım. Çukurova Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nü çok iyi bir puanla kazandım. Dünyalar benim olmuştu, okuyacaktım, aileme kardeşlerime, yaşadığım topluma değerler katacaktım. Öyle bir iddiayla öyle bir hayalle yolla koyuldum. Kürt olduğum için yaşadığım bazı olaylar sonrası şu an anlamakta zorluk çektiğim bir yolculuğun içine itildim ve dağa gittim."
BEN BİR CENNET ARARKEN...
1992 yılından 1998 yılına kadar örgütün Lübnan ve Suriye'deki kamplarında bulunan ve PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın bir dönem yakın korumasında da bulunan Ayten Durdu, şunları söyledi:
"6 yılım Türkiye'nin dışındaki alanlarda geçti. Ama ben bir cennet ararken, farklı sorunlarla karşılaştım. Abdullah Öcalan bizzat üniversite gençlerini eğitime alırdı. Öcalan adeta bize öğretmenlik yapar, Kürt tarihi ve süreç hakkında düşüncelerini anlatırdı. Bizler de ondan öğrendiğimizi yeni gelenlere aktarırdık."
TÜRKİYE'YE NASIL DÖNDÜ?
Suriye'den çıktıkları bir grupta Irak'ın Kuzeyindeki kamplara gittikleri sırada pusuya düştüklerini ve kendisinin yalnız bırakıldığını anlatan Ayten Durdu, bu olay sonrası Türkiye'ye gelişini ise şöyle anlattı:
"Kuzey Irak'ta 20 kişilik bir grupla kırsalda bulunduğumuz sırada arkadaşlarım beni tek başıma o bölgede bırakıp kaçtı. Bir kadın olarak dağ başında tek başınasın. Haftalarca bir başıma bilmediğim bir arazide, bilmediğim bir coğrafyada hani artık bırak aç kalmayı, bırak susuz kalmayı, bir kadın olarak ben ne yapacağım ne edeceğim nereye gideceğim? 20 gün boyunca çoğu zaman hendeklerde saklandım, gündüz uyudum, gece yürüdüm. Bir insan sesine ulaşmak için, çünkü bilmediğim bir coğrafyadaydım. Yolumu kaybettim. Bir kadın için normal bir durum değildir. Daha sonra bir Kürt köyüne sığındım. Onlara yaşadıklarımı anlattım. Burada tek olduğumu belirtip, bana yardımcı olmalarını istedim. Bir süre o köyde kaldıktan sonra ailemi aradım. Artık benim için ne yoldaşlarım ne de onurlu bir örgütüm vardı ve ülkemi tercih ettim."
YENİ BİR HAYATA BAŞLAMAK İSTİYORUM
Yakalandıktan sonra Terörle Mücadele Kanunu'ndan yararlanarak 1 yıl cezaevinde kalıp tahliye edildiğini, öğrenci affıyla yarım bıraktığı üniversiteye devam ettiğini belirten Ayten Durdu, geçmişini silip yeni bir hayata başlamak istediğini, fakat siyasi geçmişinin önüne hep engel olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
TÜRKİYE'DEN GİTMEYİ DÜŞÜNMEDİM
"31 yaşında diploma sahibi oldum. Artık iş yapabilir, çalışabilirdim. Hiçbir gün ben mülteci veya iltica edeyim gibi düşüncelere kapılmadım. Kendime küçük bir dünya kurmak istedim. Eski bir terörist olduğum için resmi kurumlarda çalışamadım. İş için başvurduğum yerlerde ise internette yapılan araştırmada benim eski bir terörist olduğum ortaya çıkıyordu. İnsanlar bana; 'Hem terörist, hem Öcalan'ın koruması' diyerek uzak davrandı ve iş vermedi. Bu konuda çok sıkıntı çektim ve zor süreçler geçirdim. Eski terörist damgasından dolayı insanlar bana vebalı gibi davrandı. Doğu ve Güneydoğu'daki çeşitli kentlerde, sağduyulu insanlar sayesinde kısa süreli işlerde çalıştım. Son olarak Şanlıurfa'da özel bir dershanede ücretli olarak çalıştım."
DAĞDAN İNENE PROJE YAPIN
Ayten Durdu, devletin dağdan inenler için proje geliştirmesini istedi. 'Silah bırakın' çağrısına yanıt vererek ülkeye dönenlere sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Durdu, şunları söyledi:
"Birçok defa çağrılar olur. Ben geldim de ne yaptınız kardeşim? Dağı bırakıp gelsinler, silahı bıraksınlar, bunlar ölüm kokan şeyler, fakat projen nedir senin? 1990'lardan günümüze kadar her şeye rağmen silahını bırakıp da adalete gelen insanlar ne yaşadılar, neredeler nelere maruz kaldılar? Geçimini sağlamak için hangi tür ilişkileri göze alıyorlar. Bu konuda bizim ülkemizde proje eksikliği var."