Ulaşım krokisi bize lüks değil mi?
Bunu çok rahat savunurum da.
Şehrin topraklarında paradan akla, yürekten ufka ne isterseniz vardır.
Sorun…
Sorun bunların işlenemeyişindendir.
Bu yüzden şehrin büyüklerini arar dururuz.
Bakın Selçuklu ilçemizde ikamet eden Abdullah Kocabaş isimli bir okurumuz şöyle bir mail atmıştı;
“Uğur Bey merhaba,
Statla ilgili yazınızı okuyunca ben de aşağıdaki maili paylaşmak istedim. Stat konusunda yazınızın tamamına katılıyorum. (Basketbola bari yatırım yapsalardı. Geri dönüşü daha kolay ve de erken olurdu.)
Ulaşımla ilgili eksiklik giderilirse Aralık ayındaki Mevlana’yı anma etkinliklerinde faydalı olur sanırım. Özellikle merkez duraklara konulacak böyle bir kroki bizi anlaşılır kılar. Teşekkürler.”
………..
Bu mailin altında da bir elektronik ulaşım krokisi vardı. Anlamaya anlamıştım ama tam olarak öğrenmek istedim. Bu okurumuzla tekrar mailleştik. Abdullah Bey bu kez bunun çok daha detaylısını daha önceden Büyükşehir’e attığı belirterek, o mailin bir kısmını da tekrar bize gönderiyordu;
“Değerli Başkanım, Sayın yetkililer,
Daha önce “duraklarda ulaşın planı/krokisi bulunmaması, hangi otobüs saat kaçta nerelerden nereye gider, hangi seferle çakışır v.s.” mail göndermiştim.
Geçen günlerde belediyeden bir bayan aradı “konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor, size ilginizden dolayı teşekkür ederiz” dedi.
Sizlere aşağıda bir örnek plan gönderiyorum. Somut çalışma bekliyoruz. Belki de Türkiye’ye örnek olursunuz, böyle bir çalışma ile.
Başkanım Avrupa’da bu uygulamayı görmüş olmalı. Ama sizler oralarda özel araçlardan toplu taşıma organizasyonlarını fark edemeye bilirsiniz.
Azda olsa umudum var. Somut bir çalışmanız yoksa zahmet edip telefon açmayın. Halkın parasına yazık.
Teşekkürler.”
……………….
ve sonrasını bizimle şöyle paylaşıyordu
“Uğur Bey,
Örnek 504 nolu otobüs hangi cadde ve sokaktan geçiyor ve 505 nolu otobüsle hangi caddede ve hangi durakta kesişiyor bilinecek. Otogara gelen yolcu tabloya bakarak hangi otobüse, tramvaya bineceğini aktarmayı nerede yapıp Mevlana müzesine nasıl gideceğini kimseye sormadan bilecek. Hatta buna dolmuşlarda ilave edilebilir. Binkonut’tan tramvaya binen Zafer’de ya da Belediye’de, Meram Tıp’a Mevlana’ya nasıl gideceğini saatini hemen anlayabilecek. Umarım faydalı olur. Maalesef Belediye duyarsız kaldı. Gerçi aylık sınırsız biniş güzel. Bunu Mevlana haftasında, haftalığa da dönüştürebilirler. Teşekkürler”
……………………
Duyarlı vatandaşımızın ne demek istediğini bilebilmek için artık o gelişmiş Avrupa kentlerine filan gitmeye gerek yok. İki, üç yıl önce Antalya’da tramvay durağında beklerken hangi istikametten hangi tramvayın kaç dakika kaç saniye sonra geleceği elektronik panoda yazıyordu. Bilmiyorum biz mi çok şeyler istiyoruz? Beklentilerimiz mi yüksek?
Yoksa birileri çok mu ağır hareket ediyor? Bunların yorumları sizlere ait. Abdullah Bey’in aylık sınırsız biniş olayı ile de aklıma bizim Celal Emiroğlu dediği aklıma geldi. Celal abi milli bayramlarda olduğu gibi 17 Aralık günü yani Şeb-i Arus günü toplu ulaşımın Konya’da ücretsiz olmasını düşünüyordu. Hani iş cebe dokununca manevi havaya daha kolay mı gireriz diye düşünüyordu ki? Onu da bilemem ama öyle yabana atılmayacak bir istek gibi geldi. Gerçi birileri istekler doğru ve yerinde de olsa bizlerden ya da vatandaş gelince çok güzel askıya alır. Bunun da şahidiyiz.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Yalnızca kürek çekmeyenlerin kayığı sallamaya vakti vardır.
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Empati yapmayı öğrendiğimiz zaman ADAM oluruz