Beyazıt Numune Mektebi mi?
Ford Otosan İlkokulu mu?
Yoksa 19 Mayıs-Mehmet Bayır mı?
Aklıma geldikçe çıldırdığım. İçimin yandığı. Tek kelime ile kan ağladığım bir konuyu bir kez daha yazmamın müsebbibi Sayın M. Bülent Varlık Bey’dir.
Neden?
Şunun için. Bülent Bey geçtiğimiz hafta içerisinde bize şöyle bir elektronik posta göndermişti
“Sayın Özteke,
Eğitim hayatımın önemli bir bölümü Konya’da geçti. Geçen hafta yıllar sonra yeniden Konya’yı ziyaret ettim. Bu arada okuduğum okullara da gittim. Önce, büyük bir şaşkınlıkla 19 Mayıs İlkokulu’nun yıkıldığını ve ardından adının tarihe karıştığını öğrendim. Konya'nın bu en eski okullarından birinin tarihe karışması sanırım büyük bir kayıptır ve bir an önce giderilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Yaşım artık 60'ı geçti; yavaş yavaş anılarımı kaleme alıyorum. Anılarımda 19 Mayıs İlkokulu’ndan da söz etmek gerekli. Konya’yı ziyaret nedenlerinden biri de buydu zaten. Ama okulun adı değişince içinden içine girmek bile gelmedi. Bu çerçevede sizden mümkünse 19 Mayıs İlkokulu'nun tarihçesi hakkında biraz bilgi vermenizi isteyebilir miyim?
Sevgi ve saygılarımla”…
…………..
O anda aklıma Selçuk Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan tarihçi bir hocamın İstanbul’da ki örneği aklıma geldi.
O konu ile ilgili küçük bir araştırma yaptım.
İşin özü şöyle idi.
………………
İstanbul’un ilk yapılan okullarından olan Beyazıt Sıbyan Mektebi, Şehzadebaşı'nda açılmıştır. Bu okulun binası harap olunca, 1910 yılında tamir edilerek Beyazıt Numune Mektebi adını almıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da ilk yapılan yine Beyazıt Okulu’dur. Söz konusu binanın yerinde daha önceleri Mısırlı Hidiv Mehmed Ali Hanedanı’ndan Mustafa Fazıl Paşa’nın konağı bulunuyordu. Ondan sonra burası devlete geçmiştir. O zamanın Harbiye Nazareti bu binanın arsasına ahırlar yaptırmıştır.
Cumhuriyetten önce 20 Eylül 1923 tarihinde şimdiki Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi binasının temeli atılmıştır. Bina kısa sürede bitirilmiş ve Beyazıt Zükür İptidai Mektebi adı ile öğretime başlamıştır. Okullara numara verilince5.Okul ismini almıştır. 1949 tarihinde okulun ismi Beyazıt İlkokulu olarak değiştirilmiştir.1973 yılında İstanbul Üniversitesi’ne devredilmiş ve 1974 yılında bir okul binası yapılmış ve bina 15 Eylül 1975’te Beyazıt İlkokulu olarak öğretime açılmıştır.
2004 Ağustos ayında, “Depreme Dayanıksız” tespiti yapıldığından aynı yıl yıkımı gerçekleştirilen okul binası İstanbul Valiliği ile Koç Vakfı arasında yapılan protokol gereği bulunduğu yerde Otosan A.Ş. tarafından inşa edilmiştir. Okulun adı artık Beyazıt Otosan İlkokuludur.
......................
Beyazıt Numune Mektebi ile ilgili de küçük bir detay paylaşmak istiyorum.
Çanakkale şehitlerinin cepheden yazdıkları mektupları okuduğunuz zaman bir tanesinin de ihtiyat zabit (yedek subay) manzedi Edhem olduğu İstanbul Hukuk Fakültesi son sınıfına devam ederken aynı zamanda Beyazıt Numune Mektebi’nde öğretmen (1912) olduğunu ve gönüllü olarak katıldığı Çanakkale savaşında bu mektubu yazdıktan sonra şehitlik mertebesine yükselmiştir.
……………..
Dönelim tekrar tarihe gömülen bizim 19 Mayıs İlkokuluna.
21 Nisan 2011 günü basında şöyle bir haber yer almıştı.
“Konyalı hayırsever işadamı Mehmet Bayır, Karatay'daki 19 Mayıs İlköğretim Okulu’nun yerine yeni bir okul yapımı konusunda Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'la protokol imzaladı.”…
Evet bir hayırsever iş adamı eğitime katkı sağlıyordu. Allah kendisinden razı olsun. Ama büyüklerimizin sayesinde de bir tarih yok ediliyordu.
Aynen yukarıda ki okul gibi.
Devlet-Vatandaş iş birliği kampanyalarında, hayırseverlerin okul yaptırmaları kampanyalarının ilk başladığı yıllarda bire bir çalıştım. Bunun bu şehirde yaşayan şahitleri vardır. Mesela iş adamı Sayın İbrahim Okkaabimiz o günlerde bu heyetin içinde en çok emek verenlerden birisi idi.
O günde büyüklerimize yalvarıyorduk, bugünde yalvarıyoruz.
Ne olurdu benim 19 Mayıs İlköğretim okulumun adı 19 Mayıs Mehmet Bayır ilkokulu olsaydı?
………….
Yarın tarih, tarihini elleri ile silenlerdi af etmeyecektir.
Ben bunu bilir bunu söylerim.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Dünya malı, bedene tapanlara helaldir.
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Hiç değilse yağışlı havalarda empati yapabilirsek ADAM oluruz.