Bu tramvay kazasının sorumlusu kim?

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 02.01.2025 08:38
YAZI
A
 Önce tek bir kelime yorum yapmadan dün sabah ajanslara, gazete ve tv’lere düşen haberin başlığını ve haberi ben de alıp aynen sizlere sunuyorum;

Konya’da tramvay yolcu minibüsüne çarptı

Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Yerleşkesi'ndeki kazada çoğu üniversite öğrencisi 25 kişi yaralandı. Konya'da tramvayın yolcu minibüsüyle çarpışması sonucu çoğu üniversite öğrencisi 25 kişi yaralandı.

Ali T'nin (30) kullandığı Kampüs-Alaaddin seferini yapan tramvay, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Alaaddin Keykubat Yerleşkesi'nde Hasan Y. (51) idaresindeki 42 M 8204 plakalı yolcu minibüsüyle çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle raydan çıkan tramvay, minibüsü önünde bir süre sürükledi. Kazada, sürücüler Hasan Y. ve Ali T'nin de aralarında olduğu 25 kişi yaralandı.

Çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan yaralıların çoğunun üniversite öğrencisi olduğu belirtildi. Bütünleme sınavları için üniversiteye gelen öğrencilerin ellerindeki ders notlarının etrafa dağıldığı görüldü.

…………..

İsterseniz ben bu habere küçük bir yorum yapayım.

Çünkü kaza haberini alır almaz pek çok yetkili ile görüştüm. Ben bu satırları yazarken kaza ile ilgili tahkikat çok yönlü sürüyordu. Haaa ciddi bir sonuç çıkar, çıkmaz… Ama vicdani tahkikat için size sadece şunu söyleyebilirim.

Büyükşehir’i gönüllerince çiftlik gibi kullanmaya devam eden bazı yöneticilerimiz 20 küsur yıllık vatmanları tek tek işten çıkarmaya tam gaz devam ediyorlar.

Bu konu ile ilgili pazartesi günü daha detaylı bir yazı yazmak zorunda kalacağız.

Ancak kaza ile ilgili şunu söyleyebiliriz.

Bunun adı kaza. Her an hepimizin başına gelebilir. Kaza ve kadere inancımız tam.

Ama bu bağıra bağıra gelen sıradan(!) bir kaza.

Kazaya karışan vatmanımız henüz yeni imiş.

Çünkü bu kaza olup insanlar kaza yerinde ve hastane can derdinde iken tramvayda tecrübeli vatman bırakmama kararı alanlar sıcacık koltuklarında keyif yapıyorlardı.

TÜM KURUM VE KURULUŞLAR BİZİM AMA

Hiçbir başarılı kurum kuruluşumuzun aleyhinde olamayız. Çünkü böyle düşünmek kendimizin aleyhinde olmak demektir. Ama bir yer için nerede şöyle bir halının ucundan kaldırsak hep halının altına süpürülenler ortaya çıkıyor.

Hani Alanya Bera, Akdeniz bölgesinde yerel basının gündeminde demiştik yaa. Bizim meşhur Aymanaslı Mehmet, perşembe günü çıktı geldi: “Bak abi ben sana çok kırgınım. Kombassan Holding ile ilgili mağduriyetimi sana defalarca yazdım. Sen hep görmemezlikten geldin” dedikten sonra devam etti“Bak abi Allah cümlemizinkine hayırlı ömürler versin. Benim de elinden öper dört evladım var. Geçen yıl çocuklar karneyi alınca hanımı da alalım bizim olan Bera Alanya’ya gidelim dedim. İnternetten bir form dolduruluyor. Ben de doldurdum. Bana bir cevap geldi. Aile kriterleriniz uygun değil. Çıldırdım ve durumu BİMER’e ve de Sayın Başbakanımıza yazdım. Bizim uygun olmayan aile kriterimiz neydi? Başbakanımız istediği için 4 çocuğumuzun olması mı? Yoksa eşimizin türbanlı olması mıydı?”… gibi iddialarla odayı inletiyordu.

Yatıp kalkıp halimize şükredelim. Cenab-ı Allah’ım bugünlerimizi de aratmasın diye dua edelim.   

İSTANBUL’DAN SAĞLIK

YAZIMIZA DESTEK

Mustafa Esen isimli okurumuz bakın ne diyor;

“Sevgili abim,

Öncelikle sağlık ve huzur dileyerek sana yazdığın yazı ile ilgili bir düşüncemi iletmek istiyorum. İstanbul'dan zaman zaman da olsa bir Konyalı olarak yazılarını okumaya çalışıyorum. İlgi duyduğum alanların başında Türkiye'deki sağlık konusu geliyor. Maalesef sadece Konya'da değil Türkiye'nin birçok ilinde sizin bahsettiğiniz sıkıntılar mevcut.

Bina yapma hızı konusunda kat ettiğimiz mesafeyi sağlık teçhizatı konusunda gösteremiyoruz. Oysa sağlıkta reform diye ortaya atılan ve Türkiye'nin geleceğini etkileyecek sağlık konusunda önemli bir konuya vurgu yapmak istiyorum.

Malum Sosyal Sigortalar Kurumu'na bütçeden aktarılan paralar 70 milyar TL civarında dolaşıyor. Bu yıllık rakam, son 10 yılı incelediğinizde bu rakamların her yıl düzenli olarak arttığını göreceksiniz. Sorumuz şu “Sizin bahsettiğiniz hastane örneklerinde olduğu gibi Sosyal Sigortalar Kurumu'na her yıl bütçeden milyarlar aktarılırken ve üstüne vatandaştan da para alınırken bu paraları alan özel hastaneler ne yaptılar? İşte o Sosyal Güvenlik Kurumu'na aktarılan paralar reform adı altında yapıldı. Peki, hangi kurum gidip o hastaneleri denetledi? Düşünün ki en son 2012 yılında aktarılan rakam 70 milyar TL civarında idi. Bunun çok cüzi bir kısmı emeklilerin maaşı için kullanıldı. Bir önceki senelerde de bu rakamlar yüksekti. Bu aktarılan paraların yarısına devlet, devlet olmanın gereği kendi hastanelerine yatırım yapsaydı ne olurdu? İyi yöneltilseydi bence mükemmel olurdu. Bu gidişe dur demekten başka çare yok. Bir zamanlar güvenliğe aktardığımız paranın kat kat fazlasını maalesef bu konuya aktarıyoruz ama ne hastaneleri ne sağlığı yönetemiyoruz.

Saygılarımla”.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ:

Olmadığın biri olarak sevilmektense, olduğun biri olarak nefret edilmek daha iyidir.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Modern tramvay ve metro yalanlarına son verdiğimiz zaman ADAM oluruz.

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları