Bu değerlendirmemi Mevlana törenlerine

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 26.12.2024 04:35
YAZI
A
 Bu değerlendirmemi Mevlana törenlerine

“Bıçak arası olmasın” diye saklamıştım

Bu haftanın ilk yazısı olarak izninizle Hazreti Mevlana’yı anma törenleri haftasında basına servis edilen Londra’da gerçekleştirilen ve Uluslararası Şeker Organizasyonu tarafından düzenlenen “Şeker ve Etanol için parlak bir gelecek” kongresi ile ilgili olacak.

Bizim bu değerlendirmemizi okurken sizlerden bir şey rica edeceğim. Bizimle aynı görüşü paylaşmayanlarımız acaba kendi kendilerine şu soruları sorabilirler mi?

“Ben bugüne kadar kaç yurtdışı bir organizasyona katıldım?”

“Kaç uluslararası organizasyonda ülkemi başarı ile temsil ettim”

………..

Bu ve benzeri soruları çoğaltabiliriz.

Niye böyle bir giriş yapmak zorunda kaldığımıza gelince.

Toplum olarak farkında olmadan kendi değerlerimizin uluslararası büyüklükteki faaliyetlerde, dünya birlikteliklerinde en öne çıkmasına bile birileri artık sıradan bir durummuş gibi bakıyor.

Cumhurbaşkanımızın, Başbakan’ın, bakanların alkışladığı gurur duyduğu tabloyu yine o birileri dudak bükerek izliyor.

………..   

Biraz daha açık olalım mı?

İşte geçtiğimiz haftalarda Konya Şeker’den servis edilen haberi ulusal basından da takip etmeye çalıştım.

Mesela Türkiye’nin belki de bugün en büyük günlük yayın organı olan bir gazetede Londra’daki toplantı için yapılan yorumun bir yerinde aynen şöyle deniliyordu:

“Son dönemde adından sıkça söz ettiren Konya Şeker, Avrupa'nın en büyük kuruluşu Cibe ile ortak çalışma yapacak. Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği (WABCG) ile Uluslararası Şeker Organizasyonu (ISO) üyeleri Londra'da gerçekleştirilen toplantıda buluştu.

Toplantıya WABCG Genel Başkanı Alf Cristaudo, Amerikan Red Rıver Valley Pancar Üreticileri Birliği Başkanı Bill Hejl, CIBE Genel Başkanı Jos Van Campen, ISO idari Direktörü Peter Baron ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ile çok sayıda üye kuruluşun temsilcileri katıldı.

Dünya'da Global Şeker Pazarları ve Tarımının konuşulduğu kongrede özellikle geleceğin enerjisi olarak görülen Biyo Etanol üzerinde geniş müzakereler yapıldı. Kongrede şeker pancari ve kamışı ile biyomas kökenli yakıtlardaki gelişmeler değerlendirildi. Kongrede ayrıca PANKOBİRLİK'in ev sahipliğinde Türkiye'de yapılacak olan 29. dönem konsey toplantısında Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nin yerinde gezilerek incelenmesi de kararlaştırıldı.

Türkiye'de yapılacak 29. dönem Konsey Toplantısı'nın programı da belirlendi. Son dönemde gerçekleştirdiği atılımlar ve yaptığı önemli yatırımlar ile adından sıkça söz ettiren Konya Şeker, toplantıya da damgasını vurdu.

Avrupa'nın en büyük kuruluşu Cibe ile ortaklaşa çalışmalar yapan Konya Şeker üyesi olduğu kuruluşlarla özel istişarelerde bulundu.

Kongreyi değerlendiren PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk Konya Şeker'in son dönemdeki çalışmaları ve yatırımları neticesinde Avrupa değerleri ile paralellik arz ettiğini ve yer yer önüne geçtiğini belirtti. Konuk, bundan sonraki hedeflerinin dünya tarım sektöründe söz sahibi olmak olduğunu söyledi. Sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Konuk; "Bugün özellikle Çumra Şeker Entegre Tesisleri, dünyanın yakından takip ettiği bir tesis haline geldi. Bu ülkemiz adına gurur vericidir. Avrupa'yı her türlü değerde geride bırakan Konya Şeker dünya pazarında da hak ettiği yeri alacaktır" dedi.

PANKOBİRLİK, 2005 yılında Londra'da yapılan Konsey toplantısında WABCG üyesi 33 ülkenin tamamının onayıyla WABCG üyesi olmuştu.

……………………….

İşte bu Uluslararası Şeker Organizasyonu’nun ana teması “AB şeker üretimine yönelik kota” uygulaması olurken elin adamı bizim Çumralı Başkan’a övgüler düzüyordu.

AB genelinde 83 fabrikanın kapatılarak sektörden çıkması ve aynı dönemde pancar üreticilerinin verimliliklerini yüzde 40 artırdığı, böylece dünya fiyatlarıyla rekabet eden şeker üretimi için önemli mesafeler alındığı konferansta AB’de pancar verimini artırmak için yapılacak çalışmalar anlatılıyor ve şeker ithalatına konu gümrük vergilerinin kaldırılması isteniyordu.

Bu uluslararası kongrede yine hemşerimiz olan Şeker Kurumu Başkanı Sayın Hüsnü Tekin AB’nin kota uygulamasının kaldırılması yönünde yapmış olduğu reformu çok yakından takip ettiklerini belirtiyor. Sayın Tekin 2001 yılında Şeker Kanunu’nun çıktığını ve 2012 yılında da stratejik plan hazırladıklarını Türkiye şeker sektörünün dünya ile rekabet edebilmesi açısından önünde hiçbir engel olmaması gerektiğini dünyaya söylüyor.

……………..

İşte tam bunlar Konya”mızda daha küçük küçük algılanmaya başlayıp konuşulurken de o birileri “Ne olacak canım on binlerce çiftçinin payı ile bunlar yapılıyor” demiyorlar mıydı?

…………..

İşte yazımızın başındaki soruları da ben onlara soruyordum.

Dedelerimizden kalma “Minareyi kaybetmeme” düsturu içinde daha yeni yeni hızlı tren sayesinde Ankara’yı öğrenenler ya da öğrendiklerini sananlar böyle kubuz kubuz bilgiçlik taslıyorlardı yaaa. 

İçim ona yanıyordu.

Elbet zaman en iyi ilaçtı. Tabii ki görmesini bilene.

Bu anlamlı uluslararası kongrede Konya çiftçisinin, Anadolu insanının, Türk köylüsünün gururu Sayın Recep Konuk’un yıllardır verdiği mücadele geldiği noktayı biz ayakta alkışlıyor ve bu tür başarıların, Konya Şeker’in o dev dünyasında sadece bir paragraf olduğunu dostlarımıza hatırlatmak istiyoruz.

Sadece tarımda değil Konya Şeker ile Konya, Türkiye ve de dünya inşallah çok daha güzellikleri kısa sürede görecek.

Haydi hayırlısı.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Kim ruhen ve bedenen sağlıklı olup günlük yiyeceğine de sahipse dünyanın bütün nimetlerine sahipmiş gibidir

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Meram Yaka’da Çinili Çeşme ile Çolakoğlu Cami arasında çift sıra uygunsuz park yapıp ulaşımı engellemediğimiz zaman ADAM oluruz.  

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları