Hükümetten Yüksek Yargıya Ayar
Kriz sonrası yeni yol haritasını çizen hükümet, yüksek yargıda bir dizi değişikliğe hazırlanıyor.
20 Temmuz 2016'da uygulamaya girecek olan İstinaf Mahkemeleri'nin ardından Danıştay ve Yargıtay'ın yapısında yeni düzenlemeler yapılacak.
Yüksek yargıdaki değişiklere ilişkin ilk sinyal ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi.
KRİTİK TARİH 20 TEMMUZ 2016
Bekir Bozdağ, dün Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Meslek Öncesi ve Meslek İçi Eğitim Çalıştayı"nın açılış töreninde yaptığı konuşmada 20 Temmuz'da İstinaf Mahkemeleri'nin göreve başlayacağını hatırlattı ve şunları söyledi:
"İlk derece mahkemelerinin yargılamasından sonra o yargılamada bulunmayan hakim ve savcılar tarafından istinafta ikinci yargılama yapılacak, deliler, vakalar incelenecek, dosya, karar verenler dışındakilerin gözüyle adeta yeniden ele alınacaktır. Bu, birinci mahkemenin yaptığı eksiklik varsa, onu doğrudan tamamlama, yanlışı doğrudan düzeltme imkanı verecektir. Bu da yargının hızlanması ve kararlarda isabet oranı artması açısından son derece önemli. İstinaf faaliyete geçtiği zaman, ceza yargılamalarının yüzde 91'i, hukuk yargılamalarının yüzde 89'u, idari yargılamaların yüzde 80'i, istinafta kesinleşecektir. Böylece Yargıtay ve Danıştay gerçek fonksiyonuna bürünecek, gerçek anlamda içtihat mahkemesi vazifesini görecek.
DANIŞTAY VE YARGITAY'DA DÜZENLEMEYE GİDECEĞİZ
Böylece Danıştay ve Yargıtay'da düzenlemeye gidebileceğiz. Yargıtay'da azalan iş yüküne paralel, daire ve üye sayısını azaltmaya ve üyelerle ilgili süre sınırı koymaya dair de bir adım atacağız. Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinde zaman içinde değişimlerin olması, orada tecrübe sahibi olanların tecrübelerini 1. derecede, istinaf mahkemelerinde kullanması, herkesin oraya gitme ihtimalinin olması, son derece önemli."