Erdoğan'dan G-20 Zirvesinde Önemli Mesajlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci sorununa ve özellikle Suriye'de yaşanan kaosa vurgu yaparak, Suriye'de 'Esad'lı geçiş' tartışmalarına ilişkin, "Halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz" dedi.
PARİS SALDIRISINA DA DEĞİNDİ
Antalya'da dün ilk oturumu gerçekleşen ve bugün sona erecek olan tarihi zirvede, Erdoğan, Paris saldırılarıyla ilgili "Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın mücadele edilmelidir" diyerek, "Ayrım yapan her ülke bizim gözümüzde terörizmle mücadelede büyük bir hata içindedir. Biz DAİŞ’e karşı da, El Kaide, Boko Haram, PKK, YPG’yle de mücadeleye aynı kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
İşte Erdoğan'ın o açıklamaları:
Biz Türkiye olarak terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen, 70'li yıllardan beri yüzleşen bir ülkeyiz. Uluslararası işbirliğinde üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. Bu mücadele samimi bir uluslararası işbirliği ve dayanışmayı gerektirir.
"TERÖRÜN DİLİ, DİNİ, IRKI, BÖLGESİ YOKTUR"
"Terör örgütleri arasında ayrım yapan her ülke büyük bir yanlış içindedir"
G20 liderleri şunu kabul etmiştir ki, ortak bir bildiri kararlı duruşumuzu ortaya koyması açısından önem arz etmektedir. Terörün dini, ırkı, bölgesi yoktur. Terörizmi herhangi bir dinle alakalı hale getirmek böyle bir tavır, o dinin mensuplarına yapılacak en büyük saygısızlıktır. Bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır. Biz bu hakkı tarihimizden ilham alarak, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' şeklinde ifade ediyoruz.
"G-20'DE TEMSİL EDİLEN MÜSLÜMAN LİDERLER OLARAK..."
Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın mücadele edilmelidir. Ayrım yapan her ülke bizim gözümüzde terörizmle mücadelede büyük bir hata içindedir. Biz DAİŞ’e karşı da, El Kaide, Boko Haram, PKK, YPG’yle de mücadeleye aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Terör örgütleriyle mücadele konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu gördük. G20’de temsil edilen Müslüman liderler olarak İslam’la hiçbir ilgisi olmayan DAİŞ terörüne ve vahşetine karşı ortak sorumluluğumuz üzerinde durduk. Bölgemizde ve dünyanın farklı köşelerinde olan istikrarsızlık ve çatışmalar hepimizi yakından etkiliyor.
"YÖNETİLEMEZ ÜLKELER ORTAYA ÇIKTI"
Artık yönetilemez ülkeler ortaya çıktı. Sınır komşusu ve halkıyla yakın bağları olan bir ülke olarak Suriye’de yaşanan dramın etkilerini ilk günden beri hissediyoruz. Türkiye bugün 2,2 milyonu Suriyeli 300 bini Iraklı olmak üzere 2,5 milyon mülteciyi topraklarında barındırıyor. Bu mağdur insanların tamamına inanç ve köken farkı gözetmeksizin kapılarımızı açtık. Bu insanlık vazifesidir. Ancak karşı karşıya bulunduğumuz, örneği görülmemiş sorun bir ülkenin kendi başına üstesinden gelebileceği boyutu çoktan aşmıştır.
"ESED'İN SURİYE GELECEĞİNDE YERİ OLAMAZ"
Suriye’de ülkede yaşayan herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan göçmenler ve terörizmin üstesinden gelinemez. Uluslararası toplumun etkin işbirliği ve külfet paylaşımında bulunması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Viyana’da görüşülen konular detaylandırılacak. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, çoğulcu bir siyasi yapıya kavuşması önceliktir. Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansı çoktan kaybetmiştir.
MÜLTECİ SORUNU
Göçmenler DAİŞ’ten ve Esed rejiminden kaçıyor. Bu mültecilere yardım için daha fazla gayret edeceğimizi açıkladık. Terör olaylarıyla mülteciler arasında bağ kurmayı insani sorumluluklardan kaçma olarak görüyoruz. Bir defa mülteci olayıyla terör olayını birbirine asla karıştırmamak gerekir. Bu insani krizle mücadelede samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız. G20 olarak dünyaya örnek teşkil etmemiz gerektiğine inanıyorum.