Bu Numaralardan Arandığınızda Dikkat !
Özellikle Pazar günü sabah erken saatlerde vatandaşları cep telefonları üzerinden rahatsız eden bu numaradan arayan kişiler bant kaydıyla kurbanlarını tuzağa düşürmeye çalışıyor.
Türk Telekom ya da herhangi bir telekominikasyon şirketinden arıyormuş gibi yapan dolandırıcılar; vatandaşlara faturalarıyla ilgili değişiklik yapması gerektiği uyarısında bulunuyor. Bunun için de bazı direktiflerde bulunuyor.
Dolandırıcıların kullandığı diğer numaralardan bazıları şöyle:
- 08504737929
- 08504737336
- 08504737347
- 08504737142
- 08504737493
- 08504737253
En sık yapılan dolandırıcılık yöntemleri neler?
Dolandırıcılık ve sahtekarlık amacıyla her gün yüzlerce yeni sahte hat açılıyor. Var olan hatlar ise kısa süre kullanıldıktan sonra şikayetler üzerine genelde kapatılıyor. Dolandırıcılık numaralarını takip etmek pek mümkün olmadığı için telefon aramaları ile gelen çağrılara şüpheci yaklaşmakta; hiçbir şekilde kimlik bilgisi, banka hesap bilgilerini paylaşmamakta fayda var.
Peki dolandırıcılar en çok hangi yöntemlere başvuruyor, neden inanıyoruz ve tuzağa düşmemek için neler yapılmalı?
“Acil” talepleri şüpheli!
Çok sayıda dolandırıcılık davasına bakan Avukat Göknur Mercan, dolandırıcıların ikna kabiliyetini kullanarak, mağdur üzerinde güven etkisi yarattığını söylüyor. Dolandırıcıların bir oyunu sahneye koyduklarını belirten Mercan, “Bu nitelikli yalanın, mağdurun inceleme eğilimini etkisiz bırakabilecek yoğunluk ve güçte olması gerekmektedir. Dolandırıcılık suçunda hileli davranışın ancak bu şekilde gerçekleşmiş sayılacağını kabul eden bu görüşe ‘sahneye koyma teorisi’ (mise en scéne) adı verilmektedir. Bu görüş Yargıtay kararlarında da yer almaktadır” diyor.
Mercan’ın önerileri şöyle: “Banka kapanıyor, hemen imzala, hemen al gibi acil işlemlere kuşkuyla yaklaşmak gerek. İnternet bankacılığından teyit etmek, banka ile irtibata geçmek, paranın yatıp yatmadığını kontrol etmek şart. Kimlik bilgilerini, özel bilgileri ve şifreleri kimseyle paylaşmamak gerekir.”
Sosyoder Genel Başkanı Prof Dr. Sami Şener ise dolandırıcıların çok iyi bir alan araştırması yaptığı görüşünde. “En önemli özellikleri birçok bilgi ve psikolojik noktayı değerlendirerek, bizi ikna etme donanımına kavuşmuş olmalarıdır” diyen Şener, şunları söylüyor: “Yeni bilgi ve ilgi alanları hakkında çok iyi çalışıyorlar. Teknolojinin ve sosyal ilişkilerin çeşitli yönlerini de kullanıyorlar. Bizimle iletişim kuran kimseye olumlu bakmak, kültürümüzün özelliği. Iyi niyetimiz bizi kandırılmaya müsait hale getiriyor.”
Emekli polis memuru Mustafa Sarıbaştan da dolandırıcıların sayısının ve yöntemlerinin arttığını ifade ediyor: “Telefon dolandırıcıları yıllar önce kontör yüklemekle dolandırıcılığa başlamışlardı. Bunu bitirdik. Yöntem değiştirdiler. Kendilerini hep yeniliyorlar. Yeni ve inanılmaz yöntemlerle karşımıza çıkıyorlar. Sınırları yok.”
81 ilde dolandırıcılara yönelik operasyonlarda, son 3 yılda dolandırıcıların 161 milyon 400 bin TL’lik mal ve nakit varlığına el konuldu.
Hasta köpek satan da var, kağıtları dolar yapan da!
• En sık başvurulan yöntem telefon dolandırıcılığı. Kendilerini polis, savcı veya asker olarak tanıtan dolandırıcılar, vatandaşları kandırıp tuzağa düşürüyor.
• Çağrı merkezi (call center) kuran dolandırıcılar, vatandaşları arayarak “Cep telefonu kazandınız”, “Çeyrek altın kazandınız” diyerek kart bilgilerini aldıkları kişileri dolandırıyor.
• “Yanlış fatura ödedim” diyerek hem vatandaştan para alan hem de operatöre itirazda bulunup parayı geri alan dolandırıcılar da sık karşımıza çıkıyor.
• Banka kartı ve ATM üzerinden dolandırıcılık da en yaygın türlerden. Sık başvurulan yöntemlerden biri de kart kopyalamak.
• Sosyal medya üzerinden cins kedi-köpekleri ucuz fiyatla vereceğini söyleyip hasta hayvanları satarak dolandıranlar.
• İnternetten farklı malları satanlar, ucuz ya da farklı ürün gönderenler.
• Kendisini devlet büyüklerinin özel kalem müdürü, danışmanı gibi gösterip “Şu kadar para ile işini hallederim” diyenler.
• Kâğıtları dolar yapacaklarını söyleyip dolandıran Afrikalılar.
• Yurtdışından arayarak evlenme vaadi ile para isteyenler.
• Sanal bahisle sahte kuponlar yapıp para toplayanlar.
• Yaşlı kişileri arayıp “Oğlunum” ya da “Yeğeninim” diyerek para isteyenler.
• Kuyumcuların kapalı olduğu saatlerde, kendilerini kuyumcu gibi tanıtarak sahte ziynet eşyası satanlar.
• Kanserlilere yardım bahanesiyle sahte evraklarla para toplayanlar.
• Prof. Dr. Canan Karatay, 2013’te yaklaşık 80 bin TL’sini kaptırdı. “İnsanı hipnotize ediyorlar. Ne derlerse yapıyorsunuz” diyen Karatay’ın parası kurtarıldı.
• Ceza hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan da hesabındaki 4.5 milyon TL’yi dolandırıcının verdiği hesaplara aktardı.
• Milli futbolcu Burak Yılmaz, kendisini Trabzon Valisi olarak tanıtan dolandırıcının tuzağına düşerek 10 bin TL kaptırdı.
• Tosun lakaplı Mehmet Aydın, internette kurduğu Çiftlik Bank sistemi ile on binlerce kişiyi dolandırdı, yurtdışına kaçtı. Vurgun 1 milyar TL’nin üzerinde.
• Kenan Şeranoğlu ile ortaya çıkan piramit satış yöntemi, Çiftlik Bank’ta olduğu gibi değişik isimlerle gündeme yansıdı.
• Sanal para yöntemiyle son olarak Turcoin adlı şirketle milyonluk dolandırıcılık yapıldı.