Bu yılı da aldatılarak geçirmeyelim

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 26.12.2024 04:36
YAZI
A
 Geçen yılı belirli kesimler "Aldatılmışız" diyerek geçirdiler... HDP'ye oy veren iyi niyetli Beyaz Türkler veya "Hizmet ediyoruz" zannederek FETÖ örgütünün kullanımına giren saf ve temiz insanlar, bu "Belirli kesimler"e örnek olabilirler.
Bu aldatılmışlık duygusunun 2015'e damgasını vuracağını, geçen yılın 1 Ocak'ındaki yazımda adeta görmüşüm... Bu yazıdan bazı alıntılar yaparak, neler dediğimi hatırlatayım... 

Takiyenin kökeni 

- Dost ya da müttefik görünenlerin aslında böyle olmadıkları ve düşmanlıklarını sergilemek için uygun zamanı beklediklerine ilişkin kuşkular hep vardır derin siyasetin beyin hücrelerinde... Bu duruma ilişkin olarak "Takiye" veya "Kripto" benzeri kavramları bilmekte fayda vardır.
- "Takiye" Şiilerin inançlarını, Sünni egemenler olan Emeviler ve Abbasilerden gizlemek için başvurdukları yöntemmiş... İmam Cafer Sadık Şiilik oluşumunu gizleyerek, Abbasi yönetimiyle iyi geçinme yolunu seçmiş. Bunu da babası İmam Bakır'dan öğrendiği "Takiye öğretisi"ni geliştirerek başarmış. Örneğin Nizamülmülk "Siyasetname"sinde "Onlar saman altında su yürütenlerdir. Takiye yapmaktadırlar" diyor. 

Kitman ve kripto 

- Buna karşı dini ya da mezhepsel konumunu değil, siyasal eğilimini "Sabrederek" gizlemek, kimseye sır açmamak hâli karşılığında Arapça'nın "Kitman" kavramı kullanılırmış. "Kitman"ın temelinde bulunan "Sabır" ise, "Yüzünü ekşitmeden acıyı yudumlamak" şekline izah edilirmiş...
- Batı terminolojisinde de, aslında komünist olan ama kendisini sosyalist olarak tanıtanlara "Kripto komünist" denilir ya. Bunun gibi bir hedefe ulaşmak için farklı ideoloji sahipleriyle yapılan işbirliğine "Yol arkadaşlığı" denilmez mi? 

Artık aldatılmayalım 

2016'yı da aldatılmışlık duygusu içinde geçirmemek için bu kavramları her kesimin bilmesi gerekiyor... Bir de siyaseti ve dünyayı anlamaya çalışırken "Ezberlerimiz" yerine "Bilgiye dayalı bilincimiz"i kullanmamız daha doğru olacaktır. Bir başka deyişle "Kendi tarihimizle yüzleşmek"ten asla kaçınmamalıyız. Örneğin biz Türkler "Dış güçler"i sorunlarımızın kaynağı olarak görürken, belirli ülkeler için Türkiye'nin de "Dış güç" olarak algılandığını unutmayalım.
Dilerim 2016'da kimse aldatılmaz!.. 
ETİKETLER:

Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

Yazarın Diğer Yazıları