Yeni ABD Elçisi:Ros Wilson ve Türkiye İçin Düşünceleri

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 20.05.2024 14:26
YAZI
A
 Cumhurbaşkanlığı seçiminden 1 gün sonra 11 Ağustos 2014’de ünlü ABD düşünce (!) kuruluşu Atlantic Council sitesinde Türkiye’ye 2008’den sonra bir kez daha gönderilen Ross Wilson’ın bir yazısı çıktı. Yazının başlığı : ‘Erdoğan’ın Zaferi Türkiye’de kutuplaşmayı ve ABD ile gerginliği arttıracak!’

Alt başlık: ‘Türk muhalefeti bir mesaj ve bir lider etrafında birleşemedi..’

Rusya ve Ortadoğu uzmanı Ross Wilson, 2005- 2008 döneminde Türkiye’de birçok örtülü operasyona imza atmış, PKK’nın ‘serpilmesi’ne önemli katkılar vermiş, Türk medyasında önemli ihaleler açmış ve sonuç almış bir diplomat.. Amerika’da yeni büyükelçi konusunda çelişkili kararlar sonucu, aniden Wilson’ın bir kez daha Türkiye’de ‘maslahatgüzar’ düzeyinde görev alması karara bağlandı.. Ross Wilson yeni ‘harekat merkezi’ Türkiye için yazısında şu noktaları vurguluyor:

1. Türkiye had safhada kutuplaşmış durumda.. Erdoğan’ın zaferi bu kutuplaşmayı daha da tırmandırdı..

2. Muhalefet yeni birleştirici bir söylem bulamadı. “Erdoğan karşıtı politik güçler kendilerini modernize edip etkili bir mesaj ve yeni liderleri etrafında ülkenin kentsel işçi sınıfını birleştirmek için bir yol bulana kadar kargaşa sürecek.’

3. Türkiye daha bir süre olayları ve eğilimleri ‘kendi çıkarları ve bölgesel istikrar için etken bir şekilde yönlendiremeyecek.’

4. ABD Türkiye ilişkilerindeki soğukluk devam edecek. Erdoğan’dan hayli bıkkın olan Obama, yeni başbakan ile görüşmeyi yeğleyecek..

5. ‘Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına geçmesiyle doğacak siyasi kaymaları önlemek ve belirsizliği azaltmak için Temmuz 2015 için planlanan genel seçim öne alınabilecektir’.

6. Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomi politikası, ekonomik motoru çalışır durumda tutmak için yeterli olmayacaktır.

Türkiye’nin yeni operasyon başkanı ABD ‘maslahatgüzarı’ Ross Wilson bunları söylüyor.. Fal bakmıyor. Bir yol haritası deşifre ediyor. Dikkatle satır aralarını okuyunuz..

Anlaşılan o ki, Türkiye’de derinleşen bir ekonomik kriz, anti Kemalist bir muhalefet lideri sahneye çıkarılacak ve en büyük tehlike olarak görülen sanayii işçisi bu liderlik ve bölücü hareket çevresine eklemlenmeye çalışılacak!

ETİKETLER:

Banu Avar

Banu Avar

Yazarın Diğer Yazıları